belešník 10 formiček - kameninová forma na beleše (ruční výroba)
Kameninová forma na pečení - tvar Belešník 10 formiček. Ručně vyráběná. Forma má hnědou glazuru. Lze mýt v myčce. Formu lze nechat vyrobit také v modré a bílé glazuře. V tomto případě je vždy zboží na objednávku s čekací dobou. V případě změny barvy glazury nás při objednávce informujte. Více informací a video produktu ve spodní části stránky.
belešník 10 formiček - kameninová forma na beleše (ruční výroba)
Kameninová forma na pečení - tvar Belešník 10 formiček. Ručně vyráběná. Forma má hnědou glazuru. Lze mýt v myčce. Formu lze nechat vyrobit také v modré a bílé glazuře. V tomto případě je vždy zboží na objednávku s čekací dobou. V případě změny barvy glazury nás při objednávce informujte. Více informací a video produktu ve spodní části stránky.
Belešník je vyrobený mistrovou ve svém oboru. Paní keramička ho "plácá" z prvotřídní hlíny, polotovar formy musí několik týdnů vysychat a následně se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se jen holá hlína při teplotách nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndá se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.
Belešníky jsou na Valašsku používané od nepaměti. Dříve byly belešníky v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy. Belešníky jsou známé i v jiných koutech České republiky, někdy jsou také označovány jako benešníky a produkt jako beneše.
Recept na beleše:
200 g hladké mouky, 330 g polohrubé mouky, 0,33 litru mléka, 40 g cukru, 1/2 kvasnic, 1 vejce, olej, sůl. Vypracujeme těsto soudržné konzistence, necháme vykynout a dáváme do formiček belešníku. Pečeme do tmavší zlaté barvy při teplotě cca 180°C. Na ozdobu se používá rozpuštěné máslo a strouhaný perník nebo hořká čokoláda a cukr.
Jak pečovat o kameninovou formu:
- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu, - formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky, - formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout! - o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.
Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.
Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury nejsou závadou (jedná se o ruční výrobu). Odstín glazury se může lišit.
Video produktu:
Jak se zboží balí:
Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrenové odřezky a bublinkové fólie.
Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrenem.
Když je vše precizní, je zásilka připravena k expedici.
V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".