Posílať novinky

oválná forma na chleba neglazovaná - kameninová forma s poklicí na chleba (ruční výroba) Zobrazit v plné velikosti

oválná forma na chleba neglazovaná - kameninová forma s poklicí na chleba (ruční výroba)

Kameninová forma na pečení - tvar oválného chleba, forma vč. poklice. Ručně vyráběná, vhodná na prudké pečení (rozehřátí prázdné formy na teplotu pečení a vložení vykynutého těsta).
Forma je bez glazury, v přírodní terakotě. Póry jsou uzavřené, forma je nenasákavá, neprodyšná. Lze použít i pro pečení masa (kvůli absenci glazury se může hůře umývat).
Forma nemusí mít zcela oválný tvar. Lze umývat v myčce. Zdobení se může lišit. Více informací ve spodní části stránky.


Více informací

CHLEBAOVALPOKLNEGL4051005

Dostupnost: skladem

1 Produkt je na skladě

1 217,00 Kč


1 005,79 Kč bez DPH

» Přidat do mého seznamu přání

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:

oválná forma na chleba neglazovaná - kameninová forma s poklicí na chleba


Rozměry formy (vnější bez poklice):

22,5cm x 20cm x 12,5cm (výška s poklicí a uchem 17cm) . Objem 3,4lit.



Postup výroby kameninových forem:

Forma na chleba je vyrobená mistrovou ve svém oboru. Paní keramička ji "plácá" z prvotřídní hlíny, polotovar formy musí několik týdnů vysychat a následně se minimálně 1x vypaluje. Vypalování je bez glazury, vypaluje se jen holá hlína při teplotách okolo 1300°C. Po pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndá se z pece, nechá se úplně vychladnout. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.

Formy na chleba jsou na Valašsku používané od nepaměti. Dříve byly chlebovky v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.

 keramická díla - výroba kameninových forem a pekáčů, sádláků. Vysychaní kameninových forem..

 

Recept na valašský chleba:

2 hrnky hladké mouky, 2 hrnky špaldové mouky nebo žitné mouky, 1/2 sáčku sušeného droždí, 2 lžičky kmínu, 5 špetek soli, asi 2 hrnky vody, 1 lžíce octa.

Vše spojíme a nakonec přidáme vodu, těsto dáme do mísy a zakryjeme utěrkou. Těsto se musí nechat odpočinout. Ideální je připravit těsto večer a ráno péct.

Ráno těsto vytáhneme z mísy, znovu prohněteme, necháme 15 minut odpočívat. Těsto poválíme (párkrát obrátíme) a necháme odpočívat ještě půl hodiny (těsto znovu zakryjeme utěrkou).  Necháme rozehřát troubu na 220°C a těsto dáme do formy. Pečeme 35 minut a pak teplotu snížíme na 170°C a dalších 20 minut chléb necháme „dojít“.

Chleba z kameninové formy. Recept na chleba. Chleba pečený v horkovzdušné troubě na 220°C.


Chleba z kameninové formy. Recept na chleba. Chleba pečený v horkovzdušné troubě na 220°C.
autor fotografie: Lenka Vaňková, Stehelčeves


O formu je třeba pečovat s láskou, jak na to, ukáže následující návod.

- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.

Zdobení vnějších částí formy je pouze ilustrativní, obrazce se mohou lišit, někdy na formě zdobení chybí.

Dvoudílné formy mohou mít drábné odštěpky na okraji, vzniklé oddělováním spečených částí. Nejdená se o závadu.

Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury nejsou závadou (jedná se o ruční výrobu). Odstín glazury se může lišit.

 

Jak se zboží balí:

Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrenové odřezky a bublinkové fólie.

Balení zboží. Ukázka balíku.

 

Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrenem.

Balení zboží. Ukázka balíku.

 

Když je vše precizní, je zásilka připravena k expedici.

Balení sádláků, kmeninových forem a kameninových pekáčů. Příprava na odeslání zásilky.

 

 V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".

ručně vyrobeno na Valašsku, označení zásilek Fajného Obchůdku.


Napište svůj názor

oválná forma na chleba neglazovaná - kameninová forma s poklicí na chleba (ruční výroba)

oválná forma na chleba neglazovaná - kameninová forma s poklicí na chleba (ruční výroba)

Kameninová forma na pečení - tvar oválného chleba, forma vč. poklice. Ručně vyráběná, vhodná na prudké pečení (rozehřátí prázdné formy na teplotu pečení a vložení vykynutého těsta).
Forma je bez glazury, v přírodní terakotě. Póry jsou uzavřené, forma je nenasákavá, neprodyšná. Lze použít i pro pečení masa (kvůli absenci glazury se může hůře umývat).
Forma nemusí mít zcela oválný tvar. Lze umývat v myčce. Zdobení se může lišit. Více informací ve spodní části stránky.


Napište svůj názor

Platební brána ComGate