oválná forma na chleba neglazovaná - kameninová forma s poklicí na chleba (ruční výroba)
Kameninová forma na pečení - tvar oválného chleba, forma vč. poklice. Ručně vyráběná, vhodná na prudké pečení (rozehřátí prázdné formy na teplotu pečení a vložení vykynutého těsta). Forma je bez glazury, v přírodní terakotě. Póry jsou uzavřené, forma je nenasákavá, neprodyšná. Lze použít i pro pečení masa (kvůli absenci glazury se může hůře umývat). Forma nemusí mít zcela oválný tvar. Lze umývat v myčce. Zdobení se může lišit. Více informací a video produktu ve spodní části stránky.
oválná forma na chleba neglazovaná - kameninová forma s poklicí na chleba (ruční výroba)
Kameninová forma na pečení - tvar oválného chleba, forma vč. poklice. Ručně vyráběná, vhodná na prudké pečení (rozehřátí prázdné formy na teplotu pečení a vložení vykynutého těsta). Forma je bez glazury, v přírodní terakotě. Póry jsou uzavřené, forma je nenasákavá, neprodyšná. Lze použít i pro pečení masa (kvůli absenci glazury se může hůře umývat). Forma nemusí mít zcela oválný tvar. Lze umývat v myčce. Zdobení se může lišit. Více informací a video produktu ve spodní části stránky.
oválná forma na chleba neglazovaná - kameninová forma s poklicí na chleba
Rozměry formy (vnější bez poklice):
22,5cm x 20cm x 12,5cm (výška s poklicí a uchem 17cm) . Objem 3,4lit.
Postup výroby kameninových forem:
Forma na chleba je vyrobená mistrovou ve svém oboru. Paní keramička ji "plácá" z prvotřídní hlíny, polotovar formy musí několik týdnů vysychat a následně se minimálně 1x vypaluje. Vypalování je bez glazury, vypaluje se jen holá hlína při teplotách okolo 1300°C. Po pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndá se z pece, nechá se úplně vychladnout. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.
Formy na chleba jsou na Valašsku používané od nepaměti. Dříve byly chlebovky v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.
Recept na valašský chleba:
2 hrnky hladké mouky, 2 hrnky špaldové mouky nebo žitné mouky, 1/2 sáčku sušeného droždí, 2 lžičky kmínu, 5 špetek soli, asi 2 hrnky vody, 1 lžíce octa.
Vše spojíme a nakonec přidáme vodu, těsto dáme do mísy a zakryjeme utěrkou. Těsto se musí nechat odpočinout. Ideální je připravit těsto večer a ráno péct.
Ráno těsto vytáhneme z mísy, znovu prohněteme, necháme 15 minut odpočívat. Těsto poválíme (párkrát obrátíme) a necháme odpočívat ještě půl hodiny (těsto znovu zakryjeme utěrkou). Necháme rozehřát troubu na 220°C a těsto dáme do formy. Pečeme 35 minut a pak teplotu snížíme na 170°C a dalších 20 minut chléb necháme „dojít“.
autor fotografie: Lenka Vaňková, Stehelčeves
O formu je třeba pečovat s láskou, jak na to, ukáže následující návod.
- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu, - formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky, - formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout! - o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.
Zdobení vnějších částí formy je pouze ilustrativní, obrazce se mohou lišit, někdy na formě zdobení chybí.
Dvoudílné formy mohou mít drábné odštěpky na okraji, vzniklé oddělováním spečených částí. Nejdená se o závadu.
Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury nejsou závadou (jedná se o ruční výrobu). Odstín glazury se může lišit.
Video produktu:
Jak se zboží balí:
Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrenové odřezky a bublinkové fólie.
Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrenem.
Když je vše precizní, je zásilka připravena k expedici.
V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".