vánočka boubelatá "pletená" - kameninová forma na vánočku
Rozměry formy (vnější):
29,5cm x 20cm x 11cm.
Barevné kombinace:
- hnědá - lesklá glazura,
- bílá - lesklá glazura,
- modrá - matná glazura.
Postup výroby kameninových forem:
Forma na vánočky je vyrobená šikovnou paní keramičkou v její valašské dílně. Paní keramička formu vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaná forma musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndá se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoho hodinách vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.
Bábovky jsou na Valašsku pečené od nepaměti. Dříve byly bábovkové formy v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.

Recept na vánočku:
250g hladké mouky, 250g hrubé mouky (nebo celkem 500g moučného mixu), 1/2 másla, 100g cukru, 1 vanilinový cukr, půl kostky droždí, 0,25 lit. mléka, 4 žloutky, rozinky namočené v rumu (lze použít také brusinky), nasekané nebo plátkové mandle, vaječný žloutek na potření, citrónová kůra, troška anýzu, špetka soli. Můžeme přidat také trochu rumu.
Z trochy mléka, trochy cukru a droždí připravíme kvásek, který necháme v teple vzejít. Do mouky přidáme povolené máslo pokrájené na kousky (nebo roztopené - v tekutém stravu), cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru s anýzem.
K tomu přidáme vykynutý kvásek, vaječné žloutky a při zpracovávání těsta přiléváme mléko. Těsto necháme v teple 45min. kynout.
Rozinky (nebo brusinky) namočíme do rumu a připravíme mandle. Rozinky přidáme do těsta a můžeme tam vylít i zbytek rumu. Těsto opět zpracujeme a necháme ho ještě půl hodiny kynout.
Vykynuté těsto přendáme do vymaštěné formy a potřeme ho rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi a rozinkami.
Pečeme při teplotě cca 180°C asi hodinu (dozlatova).
Nakonec posypeme strouhaným perníkem nebo cukrem.

Jak pečovat o kameninovou formu:
- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.
Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.
Zdobení vnějších částí formy je pouze ilustrativní, obrazce se mohou lišit, někdy na formě zdobení chybí. Odstín glazury se může lišit.
Jak se zboží balí:
Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrenové odřezky a bublinkové fólie.

Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrenem.

Když je vše precizní, je zásilka připravena k expedici.

V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".
