Fasuňk psaní

marocký hrnec (tajin) - ruční výroba Zobrazit v plné velikosti

marocký hrnec - tajin (ruční výroba)

Tajin je dvoudílný kameninový hrnec na pečení, ručně vyráběný - točený na kruhu. Spodní část lze užívat i samostatně např. jako pekáč nebo formu na koláč. Hrnec má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Podrobnější informaci viz. spodní část stránky. Více informací ve spodní části stránky.

Více informací

TAJIN50800_899

Dostupnost: 4 týdny

899,00 Kč

899,00 Kč za set

marocký hrnec - tajin


Rozměry formy (vnější):

Celková délka (vč. uší) 32cm, celková výška 23,5cm.
Poklice - průměr spodní strany 28cm, průměr horní části 5 až 8 cm.

Spodek - průměr cca 30cm, výška 6cm.


Tajin - základní informace

Marocký hrnec (tajin, tažín, tadžin) je kameninová nádoba, která má svůj původ na severu Afriky.

Nádoba tažín se na povrchu upravuje nejčastěji glazováním. Může i nemusí být zdobená. Hrnec má 2 částí – kruhovou spodní část s rovným dnem a vyššími okraji a horní část, kterou je vysoká poklice kónického tvaru.

Tvar tajinu simuluje funkci pece, pokrm se tak mnohem lépe připraví a má specifickou chuť. Díky kónické poklici působí na připravované potraviny rovnoměrně rozložené sálavé teplo, což je pro pokrm doslova rajská hudba.

Z připravovaných surovin stoupá pára, která na poklici tadžinu kondenzuje a stéká zpět na pokrm. Ten pak nevysychá, není potřeba jej podlévat a připravované suroviny jsou spíš dušené než pečené.

Marocký hrnec je znovu objevený starodávný zázrak, který má v gastronomii široké uplatnění. Spolu s ním si pořídíte kus severoafrické minulosti, přítomnosti a budoucnosti. Připravují se v něm nejrůznější masa (hovězí, skopové, vepřové, drůbeží, ryby, …) spolu se zeleninou a kořením, tzv. vše v jednom hrnci. Ideální je pečení v troubě delší dobu na nižší teplotu.

Původně se v tažínu připravovaly pokrmy na dřevěném uhlí venkovních ohnišť. Typickému marockému pokrmu se říká tajin, ten dal název i hrnci. V marockém hrnci lze připravovat severoafrickou gastro specialitu, ale je vhodný také k netradiční přípravě drůbežího, vepřového nebo hovězího masa. Může tak posloužit jako náhrada za klasický pekáč.


Recept na tajin:

½ kg jehněčího (nebo hovězího) plecka

• 2 větší cibule

• 3 velké stroužky česneku

• 3 střední mrkve

• 5 velkých brambor

1 paprika

10 lžic červené čočky

1 lžíce cukru

• 3 spařená, loupaná a nakrájená rajčata

1 hrst sušených oliv

1 lžička strouhaného zázvoru

1 hrst sušených švestek

1 litr vývaru (ideálně hovězího)

• 1 lžíce oleje (nejlépe olivového)

sůl a mletý pepř


Nezbytné ingredience:

½ lžičky rozdrcených semínek fenyklu

½ lžičky rozdrceného římského kmínu

½ lžičky rozdrcených semínek kardamomu

½ lžičky mleté kurkumy

½ lžičky mleté skořice

½ lžičky sušeného chilli (pokud chcete jemnou variantu, nahraďte mletou sladkou paprikou)

Koření na tajin lze přímo koupit.

Postup přípravy tajinu

Maso nakrájíme na kousky (kostky nebo nudličky), smícháme s olejem a kořením. Necháme 12 hodin odležet (ideálně přes noc).

Na pánvi si rychle orestujeme česnek, cibuli, papriku a mrkev. Použijeme olivový olej.

Vše přelejeme do tažínu, přidáme odleželé maso, čočku, olivy, rajčata, zázvor, švestky, cukr a zalijte hovězím vývarem.

Při teplotě cca 120° pečeme asi 3 hodiny (můžeme i méně - do změknutí masa), potom přidáme na kousky (nebo kusy) nakrájené brambory, promícháme a dopékáme ještě třičtvrtě hodiny.

Nakonec osolíme, opepříme, přidáme cukr a vše důkladně promícháme.

Jídlo zapíjíme slazeným silným mátovým čajem připraveným z čerstvé máty.


Postup výroby kameninových forem:

Pekáč je vyrobý šikovným hrnčířem, který jej točí na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř formu vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaná forma musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.

 keramická díla - výroba kameninových forem a pekáčů, sádláků. Vysychaní kameninových forem..


Jak pečovat o kameninovou formu:

- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.

!!! Tajin je určený k pečení v troubě, není vhodný na dřevěné uhlí nebo přímý oheň !!!
V případě, že chcete tajin použít na uhlí, je nutné jej předehřát. Ideální je pomalu ho ohřívat na mramorové desce, která leží nad ohněm. Tajin položit na chladnou desku a pomalu zahřívat. Toto je pouze doporučení, v případě, že tajin praskne, není to důvod k reklamaci hrnce.

Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.

Hrnec je vyráběný ručně, kónický tvar poklopu se může vzhledově lišit.

Pozn.: Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury nebo tvaru NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu). Hnec nevystavovat přímému ohni ani prudce nezahřívat, např. na žhavém uhlí.

 

Jak se zboží balí:

Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrénové odřezky a bublinkové fólie.

Balení zboží. Ukázka balíku.

 

Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrénem.

Balení zboží. Ukázka balíku.

 

Když je vše precizní, je zásilka připravená k expedici.

Balení sádláků, kmeninových forem a kameninových pekáčů. Příprava na odeslání zásilky.

 

 

V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".

ručně vyrobeno na Valašsku, označení zásilek Fajného Obchůdku.


Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Napište svůj názor

marocký hrnec - tajin (ruční výroba)

marocký hrnec - tajin (ruční výroba)

Tajin je dvoudílný kameninový hrnec na pečení, ručně vyráběný - točený na kruhu. Spodní část lze užívat i samostatně např. jako pekáč nebo formu na koláč. Hrnec má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Podrobnější informaci viz. spodní část stránky. Více informací ve spodní části stránky.

Napište svůj názor