Posílať novinky

pekáč na buchty 4 misky velký - kameninový pekáč (ruční výroba) Zobrazit v plné velikosti

pekáč na buchty 4 misky velký - kameninový pekáč (ruční výroba)

Kameninový pekáč vhodný na buchty. V pekáči lze upéct např. i bábovky, mazanec nebo do něj udělat puding. Ručně vyráběný, postupně točený na kruhu.
Pekáč má světlou glazuru. Lze umývat v myčce. 
Více informací ve spodní části stránky.

 

Více informací

PEKAC4MV4001100

Dostupnost: 4 týdny

1 331,00 Kč


1 100,00 Kč bez DPH

pekáč na buchty 4 misky velký - kameninový pekáč


Rozměry pekáče (vnější):

36cm x 36cm, výška 6cm. Průměr misky 17cm.

 

Postup výroby kameninových pekáčů a forem:

Pekáč je vyrobený mistrovou ve svém oboru. Paní keramička ho tvoří z kvalitní keramické terakoty, polotovar formy musí několik týdnů vysychat a následně se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se jen holá hlína při teplotách nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.

Formy na buchty a pekáče  jsou na Valašsku používané od nepaměti. Dříve byly formy v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.

 keramická díla - výroba kameninových forem a pekáčů, sádláků. Vysychaní kameninových forem..


Recept na poctivé Honzovy buchty (české buchty):

0,4kg hladké mouky, 0,4kg polohrubé mouky, 0,5litru mléka, 1 kostka droždí, 3 polévkové lžíce cukru, 3 vejce, 100g povoleného másla, 2 špetky soli, trochu oleje (na potírání buchet), povidla (nejlépe poctivá domácí).

Z vlažného mléka, trochy cukru a kvasnic uděláme kvásek. V míse smícháme všechny ingredience a nakonec vlijeme kvásek. Hněteme těsto, až se nelepí na stěny mísy a necháme ho kynout. Po 45 minutách těsto párkrát prohněteme (stačí promačkat v míse) a necháme znovu kynout. Po vykynutí těsto na vále rozdělíme. Uděláme tak 30 malých hrudek. Z hrudek uděláme placky (stačí roztáhnout rukama) a na střed dáváme povidla. Těsto uzavřeme, vyrobíme Honzovu buchtu, a uložíme ji na vymazaný pekáč, každou buchtu ještě důkladně potřeme olejem. Po zaplnění pekáče necháme buchty aspoň chvíli odpočívat. Pečeme při teplotě 180°C přibližně 35 minut. Po upečení a vyndání z pekáče buchty ještě pocukrujeme.


Jak pečovat o kameninovou formu:

- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.

Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.

Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury nejsou závadou (jedná se o ruční výrobu). Odstín glazury se může lišit.

 

Jak se zboží balí:

Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrenové odřezky a bublinkové fólie.

Balení zboží. Ukázka balíku.


Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrenem.

Balení zboží. Ukázka balíku.


Když je vše precizní, je zásilka připravena k expedici.

Balení sádláků, kmeninových forem a kameninových pekáčů. Příprava na odeslání zásilky.

 

V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".

ručně vyrobeno na Valašsku, označení zásilek Fajného Obchůdku.


 

Napište svůj názor

pekáč na buchty 4 misky velký - kameninový pekáč (ruční výroba)

pekáč na buchty 4 misky velký - kameninový pekáč (ruční výroba)

Kameninový pekáč vhodný na buchty. V pekáči lze upéct např. i bábovky, mazanec nebo do něj udělat puding. Ručně vyráběný, postupně točený na kruhu.
Pekáč má světlou glazuru. Lze umývat v myčce. 
Více informací ve spodní části stránky.

 

Napište svůj názor