Fasuňk psaní

kulatá forma na chleba - kameninová forma na pečení (ruční výroba) Zobrazit v plné velikosti

mísa na chleba - kameninová forma na pečení (ruční výroba)

Kameninová forma na pečení - tvar kulatého chleba. Ručně vyráběná.
Forma má hnědou glazuru, lze umývat v myčce.
Vzhledem k velikosti formy a ruční výrobě, nemusí mít forma vždy ideálně kulatý tvar. Barva nemusí být vždy zcela identická. Více informací ve spodní části stránky.

Více informací

CHLEBDUBKULA_379

Dostupnost: skladem

3 Produkty jsou na skladě

379,00 Kč

379,00 Kč za ks

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:

mísa na chleba - kameninová forma na pečení


Rozměry vnější (vnější): 

průměr: 28cm, výška: 12cm.  Objem 3 litry.


Postup výroby kameninových forem:

Chlebovka je vyrobená šikovným hrnčířem, který jí točí na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř formu vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaný hrnec musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí hrnec pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a hrnec se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se hrnce nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až hrnec vychladne, je připravený na distribuci k zákazníkovi.

Formy na chleba jsou na Valašsku používané od nepaměti. Dříve byly chlebovky v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.

 keramická díla - výroba kameninových forem a pekáčů, sádláků. Vysychaní kameninových forem..


Recept na valašský chleba:

2 hrnky hladké mouky, 2 hrnky špaldové mouky nebo žitné mouky, 1/2 sáčku sušeného droždí, 2 lžičky kmínu, 5 špetek soli, asi 2 hrnky vody, 1 lžíce octa.

Vše spojíme a nakonec přidáme vodu, těsto dáme do mísy a zakryjeme utěrkou. Těsto se musí nechat odpočinout. Ideální je připravit těsto večer a ráno péct.

Ráno těsto vytáhneme z mísy, znovu prohněteme, necháme 15 minut odpočívat.  Těsto poválíme (párkrát obrátíme) a necháme odpočívat ještě půl hodiny (těsto znovu zakryjeme utěrkou).  Necháme rozehřát troubu na 230°C a těsto dáme do formy. Pečeme 35 minut a pak teplotu snížíme na 170°C a dalších 30 minut chléb necháme „dojít“.

 Chleba z kameninové formy. Recept na chleba. Chleba pečený v horkovzdušné troubě na 220°C.

 Chleba z kameninové formy. Recept na chleba. Chleba pečený v horkovzdušné troubě na 220°C.

 

Jak pečovat o kameninovou formu:

- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.

Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.

Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu).

 

Jak se zboží balí:

Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrénové odřezky a bublinkové fólie.

Balení sádláků, kmeninových forem a kameninových pekáčů. Příprava na odeslání zásilky.


Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrénem.

Balení sádláků, kmeninových forem a kameninových pekáčů. Příprava na odeslání zásilky.

 

 Když je vše precizní, je zásilka připravená k expedici.

Balení sádláků, kmeninových forem a kameninových pekáčů. Příprava na odeslání zásilky.


V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".

ručně vyrobeno na Valašsku, označení zásilek Fajného Obchůdku.


Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Napište svůj názor

mísa na chleba - kameninová forma na pečení (ruční výroba)

mísa na chleba - kameninová forma na pečení (ruční výroba)

Kameninová forma na pečení - tvar kulatého chleba. Ručně vyráběná.
Forma má hnědou glazuru, lze umývat v myčce.
Vzhledem k velikosti formy a ruční výrobě, nemusí mít forma vždy ideálně kulatý tvar. Barva nemusí být vždy zcela identická. Více informací ve spodní části stránky.

Napište svůj názor