Fasuňk psaní

koláč / pizza prům. 29cm - kameninová forma na pečení (ruční výroba) Zobrazit v plné velikosti

pekáč kulatý prům. 29cm - kameninová forma na pečení (ruční výroba)

Kameninová forma na pečení koláče nebo pizzy. Možno použít také jako pekáč bez poklopu. Forma má hladký okraj. Ručně vyráběná - točená na kruhu. Forma má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.

Více informací

KOLACDUB29182341

Dostupnost: skladem

3 Produkty jsou na skladě

341,00 Kč

341,00 Kč za ks

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:

  • kulatá forma na chleba (ošatka) - kameninová forma na chleba (ruční výroba)

    kulatá forma...


    Kameninová forma na pečení - tvar kulatého...

  • hrnec (kastrol) s poklicí 4,5 litru - kameninový hrnec na pečení (ruční výroba)

    hrnec...


    Kameninový hrnec vhodný k pečení, ohřívání,...

pekáč kulatý prům. 29cm - kameninová forma na pečení


Rozměry formy (vnější):

průměr 29,5cm, výška 6cm (vnitřní výška 5cm).


Postup výroby kameninových forem:

Pekáčová forma je vyrobená šikovným hrnčířem, který ji točí na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř formu vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaná forma musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.

Koláče (frgály, vdolky) jsou na Valašsku pečené od nepaměti. Dříve byly formy v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.

 keramická díla - výroba kameninových forem a pekáčů, sádláků. Vysychaní kameninových forem..

 

Recept na poctivé honzovy buchty (české buchty):

0,4kg hladké mouky, 0,4kg polohrubé mouky, 0,5lit. mléka, 1 kostka droždí, 3 polévkové lžíce cukru, 3 vejce, 100g povoleného másla, 2 špetky soli, trochu oleje (na potírání buchet), povidla (nejlépe poctivá domácí).

Z vlažného mléka, trochy cukru a kvasnic uděláme kvásek. V míse smícháme všechny ingredience a nakonec vlijeme kvásek. Hněteme těsto, až se nelepí na stěny mísy a necháme ho kynout. Po 45 minutách těsto párkrát prohněteme (stačí promačkat v míse) a necháme znovu kynout. Po vykynutí těsto na vále rozdělíme. Uděláme tak 30 malých hrudek. Z hrudek uděláme placky (stačí roztáhnout rukama) a na střed dáváme povidla. Těsto uzavřeme, vyrobíme honzovu buchtu, a uložíme ji na vymazaný pekáč, každou buchtu ještě důkladně potřeme olejem. Po zaplnění pekáče necháme buchty aspoň chvíli odpočívat. Pečeme při teplotě 180°C přibližně 35 minut. Po upečení a vyndání z pekáče buchty ještě pocukrujeme.

Ve formě lze upéct např. i bublaninu nebo kuře, sekanou nebo jiné dobroty.Koláč z kameninové formy. Recept na mřížkový koláč. Mřížkový koláč pečený v horkovzdušné troubě na 180°C.

Jak pečovat o kameninovou formu:

- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.


Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.

Vzhledem k ruční výrobě, nemusí mít forma vždy ideálně kruhový tvar.

PS: Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu).

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Napište svůj názor

pekáč kulatý prům. 29cm - kameninová forma na pečení (ruční výroba)

pekáč kulatý prům. 29cm - kameninová forma na pečení (ruční výroba)

Kameninová forma na pečení koláče nebo pizzy. Možno použít také jako pekáč bez poklopu. Forma má hladký okraj. Ručně vyráběná - točená na kruhu. Forma má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.

Napište svůj názor

Hotlajna

Naše zákaznícka linka je k dispozici od 9:00 do 17:00

Telefon:+420 728 407 528

Kontakt na naši zákaznickou linku