oválná forma na chleba - kameninová forma s poklicí na chleba (ruční výroba)
Kameninová forma na pečení - tvar oválného chleba, forma vč. poklice. Ručně vyráběná. Forma má hnědou glazuru na vnitřních stranách. Forma nemusí mít zcela oválný tvar. Zdobení se může lišit.Forma může mít také modrou nebo bílou glazuru. V případě změny barvy glazury, napište tento požadavek do poznámky.Lze umývat v myčce. Více informací a video produktu ve spodní části stránky.
oválná forma na chleba - kameninová forma s poklicí na chleba (ruční výroba)
Kameninová forma na pečení - tvar oválného chleba, forma vč. poklice. Ručně vyráběná. Forma má hnědou glazuru na vnitřních stranách. Forma nemusí mít zcela oválný tvar. Zdobení se může lišit.Forma může mít také modrou nebo bílou glazuru. V případě změny barvy glazury, napište tento požadavek do poznámky.Lze umývat v myčce. Více informací a video produktu ve spodní části stránky.
Forma na chleba je vyrobená mistrovou ve svém oboru. Paní keramička ji "plácá" z prvotřídní hlíny, polotovar formy musí několik týdnů vysychat a následně se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se jen holá hlína při teplotách nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndá se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.
Formy na chleba jsou na Valašsku používané od nepaměti. Dříve byly chlebovky v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.
Recept na valašský chleba:
2 hrnky hladké mouky, 2 hrnky špaldové mouky nebo žitné mouky, 1/2 sáčku sušeného droždí, 2 lžičky kmínu, 5 špetek soli, asi 2 hrnky vody, 1 lžíce octa.
Vše spojíme a nakonec přidáme vodu, těsto dáme do mísy a zakryjeme utěrkou. Těsto se musí nechat odpočinout. Ideální je připravit těsto večer a ráno péct.
Ráno těsto vytáhneme z mísy, znovu prohněteme, necháme 15 minut odpočívat. Těsto poválíme (párkrát obrátíme) a necháme odpočívat ještě půl hodiny (těsto znovu zakryjeme utěrkou). Necháme rozehřát troubu na 220°C a těsto dáme do formy. Pečeme 35 minut a pak teplotu snížíme na 170°C a dalších 20 minut chléb necháme „dojít“.
autor fotografie: Lenka Vaňková, Stehelčeves
O formu je třeba pečovat s láskou, jak na to, ukáže následující návod.
- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu, - formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky, - formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout! - o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.
Zdobení vnějších částí formy je pouze ilustrativní, obrazce se mohou lišit, někdy na formě zdobení chybí.
Dvoudílné formy mohou mít drábné odštěpky na okraji, vzniklé oddělováním spečených částí. Nejdená se o závadu.
Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury nejsou závadou (jedná se o ruční výrobu). Odstín glazury se může lišit.
Video produktu:
Jak se zboží balí:
Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrenové odřezky a bublinkové fólie.
Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrenem.
Když je vše precizní, je zásilka připravena k expedici.
V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".