Posílať novinky

oválná forma na chleba - kameninová forma na chleba (ruční výroba) Zobrazit v plné velikosti

oválná forma na chleba - kameninová forma na chleba (ruční výroba)

Kameninová forma na pečení - tvar oválného chleba. Ručně vyráběná.
Forma má hnědou glazuru.
Formu lze nechat vyrobit také v modré a bílé glazuře. V tomto případě je vždy zboží na objednávku s čekací dobou. V případě změny barvy glazury nás při objednávce informujte. Více informací ve spodní části stránky.



Více informací

CHLEBAOVAL5001001

Dostupnost: do 4 týdnů

1 212,00 Kč


1 001,65 Kč bez DPH

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:

  • hranatá forma na chleba - kameninová forma na chleba (ruční výroba)

    hranatá...


    Kameninová forma na pečení - tvar hranatého...

  • bagetovník  - kameninová forma na bagety (ruční výroba)

    bagetovník...


    Kameninová forma na pečení - bagetovník - 5...

oválná forma na chleba - kameninová forma na chleba


Rozměry formy (vnější):

22,5cm x 20cm x 12,5cm. Objem 3,4lit.

Vzhledem k velikosti formy a ruční výrobě nemusí mít forma vždy ideálně oválný tvar.


Barevné kombinace:

- hnědá - lesklá glazura,
- bílá - lesklá glazura,
- modrá - matná glazura.

 

Postup výroby kameninových forem:

Forma na chleba je vyrobená mistrovou ve svém oboru. Paní keramička ji "plácá" z prvotřídní hlíny, polotovar formy musí několik týdnů vysychat a následně se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se jen holá hlína při teplotách nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndá se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.

Formy na chleba jsou na Valašsku používané od nepaměti. Dříve byly chlebovky v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.

 keramická díla - výroba kameninových forem a pekáčů, sádláků. Vysychaní kameninových forem..

 

Recept na valašský chleba:

2 hrnky hladké mouky, 2 hrnky špaldové mouky nebo žitné mouky, 1/2 sáčku sušeného droždí, 2 lžičky kmínu, 7 špetek soli, asi 2 hrnky vody, 1 lžíce octa.

Vše spojíme a nakonec přidáme vodu, těsto dáme do mísy a zakryjeme utěrkou. Těsto se musí nechat odpočinout. Ideální je připravit těsto večer a ráno péct.

Ráno těsto vytáhneme z mísy, znovu prohněteme, necháme 15 minut odpočívat. Těsto poválíme (párkrát obrátíme) a necháme odpočívat ještě půl hodiny (těsto znovu zakryjeme utěrkou).  Necháme rozehřát troubu na 220°C a těsto dáme do formy. Pečeme 35 minut a pak teplotu snížíme na 170°C a dalších 30 minut chléb necháme „dojít“.

Chleba z kameninové formy. Recept na chleba. Chleba pečený v horkovzdušné troubě na 220°C.

Chleba z kameninové formy. Recept na chleba. Chleba pečený v horkovzdušné troubě na 220°C.
autor fotografie: Lenka Vaňková, Stehelčeves


Jak pečovat o kameninovou formu:

- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.

Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.

Zdobení vnějších částí formy je pouze ilustrativní, obrazce se mohou lišit, někdy na formě zdobení chybí a také nemusí být zdobený horní okraj.

Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury nejsou závadou (jedná se o ruční výrobu). Glazura může mít odlišný odstín.

 

Jak se zboží balí:

Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrenové odřezky a bublinkové fólie.

 

Balení zboží. Ukázka balíku.

 

Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrenem.

 

Balení zboží. Ukázka balíku.

 

Když je vše precizní, je zásilka připravena k expedici.

 

Balení sádláků, kmeninových forem a kameninových pekáčů. Příprava na odeslání zásilky.

 

 

V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".

 

ručně vyrobeno na Valašsku, označení zásilek Fajného Obchůdku.

Známka 
Kristýna P
24.09.2015

Kameninová oválná forma na chleba

Mám ji pár dní a dneska jsem v ní upekla druhý chleba. Je super. Chleba se nepřilepí a jde krásně vyndat, což byl jinak problém, s kterým jsem se potýkala u "plechových" forem. Navíc oválný tvar chleba vypadá "víc opravdově". A je kráááásná! :-) Lidi milující modernu asi nepochopí, ale jsem nadšená z toho, že ji mám ve své kuchyni. Brzy si objednám druhou (vejdou se do trouby dvě) a zkusím i tu na bagety :-)

A nebyla by i na houstičky a rohlíčky...? :-)

Napište svůj názor !

Napište svůj názor

oválná forma na chleba - kameninová forma na chleba (ruční výroba)

oválná forma na chleba - kameninová forma na chleba (ruční výroba)

Kameninová forma na pečení - tvar oválného chleba. Ručně vyráběná.
Forma má hnědou glazuru.
Formu lze nechat vyrobit také v modré a bílé glazuře. V tomto případě je vždy zboží na objednávku s čekací dobou. V případě změny barvy glazury nás při objednávce informujte. Více informací ve spodní části stránky.



Napište svůj názor