hranatá forma na chleba - kameninová forma s poklicí na chleba
Rozměry formy (vnější bez poklice):
cca 28,5 (33cm s ušima) x 17,5cm. Výška 10,5cm (s poklicí vč. ucha 16cm). Objem 2,6 litrů.
Barevné kombinace:
- hnědá - lesklá glazura,
- bílá - lesklá glazura,
- modrá - matná glazura.
Doplňující informace:
Forma může mít i modrou nebo bílou glazuru. V případě změny barvy glazury, napište tento požadavek do poznámky.
Formu lze použít také jako pekáč na maso.
Postup výroby kameninových forem:
Forma na chleba je vyrobená mistrovou ve svém oboru. Paní keramička ji "plácá" z prvotřídní hlíny, polotovar formy musí několik týdnů vysychat a následně se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se jen holá hlína při teplotách nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.
Formy na chleba jsou na Valašsku používané od nepaměti. Dříve byly chlebovky v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.

Recept na valašský chleba:
2 hrnky hladké mouky, 2 hrnky špaldové mouky nebo žitné mouky, 1/2 sáčku sušeného droždí, 2 lžičky kmínu, 5 špetek soli, asi 2 hrnky vody, 1 lžíce octa.
Vše spojíme a nakonec přidáme vodu, těsto dáme do mísy a zakryjeme utěrkou. Těsto se musí nechat odpočinout. Ideální je připravit těsto večer a ráno péct.
Ráno těsto vytáhneme z mísy, znovu prohněteme, necháme 15 minut odpočívat. Těsto poválíme (párkrát obrátíme) a necháme odpočívat ještě půl hodiny (těsto znovu zakryjeme utěrkou). Necháme rozehřát troubu na 220°C a těsto dáme do formy. Pečeme 35 minut a pak teplotu snížíme na 170°C a dalších 20 minut chléb necháme „dojít“.
O formu je třeba pečovat s láskou, jak na to, ukáže následující návod.
- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.
Zdobení vnějších částí formy je pouze ilustrativní, obrazce se mohou lišit, někdy na formě zdobení chybí.
Dvoudílné formy mohou mít drábné odštěpky na okraji vzniklé oddělováním spečených částí. Nejdená se o závadu (foto v příloze).
Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu). Odstín glazury se může lišit.
Jak se zboží balí:
Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrenové odřezky a bublinkové fólie.

Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrenem.

Když je vše precizní, je zásilka připravena k expedici.

V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".
