forma na sekanou - kameninová forma na sekanou
Rozměry formy (vnější):
horní hrana - cca 25cm (30cm s ušima) x 15cm. Výška 8cm.
Forma má cca 1cm nad dnem 4 otvory na odtékání vytopené mastnoty. Část mastnoty zůstává ve formě, sekaná se nepeče na sucho, zbytek odteče do plechu, který je potřeba dát pod formu.
Barevné kombinace:
- hnědá - lesklá glazura,
- bílá - lesklá glazura,
- modrá - matná glazura.
Postup výroby kameninových forem:
Forma na pečenou sekanou je vyrobená mistrovou ve svém oboru. Paní keramička ji "plácá" z prvotřídní hlíny, polotovar formy musí několik týdnů vysychat a následně se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se jen holá hlína při teplotách nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.
Formy na pečení "kde čeho" jsou na Valašsku používané od nepaměti. Dříve byly tyto formy v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.

Vaškova sekaná – recept:
Ingredience:
2 vejce, 3 lžíce majoránky, 2 špetky mletého pepře, kmín celý, 500g mletého hovězího massa, 4 menší stroužky česneku, 6 lžic strouhanky, 500g mletého vepřového bůčku, 3 lžičky soli, 1 velká cibule
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme na jemno a lehce osmažíme na menším množství tuku. Troubu si předehřejeme na 200 °C.
Do mísy dáme všechno maso. Vsypeme mezi prsty rozmělněnou majoránku, pepř, sůl, vejce, prolisovaný česnek a osmaženou cibulku. Vše smícháme a přisypáváme strouhanku tak, aby se směs nelepila na ruce.
Masovou směs přendáme do formy, kterou jsme předtím vymazali sádlem. Dno formy potřeme sádlem trochu víc. Masovou směs ve formě lehce posypeme kmínem. Formu můžeme vložit do trouby péct. Pečeme bez zakrývání (nebo po zkušenosti se zakrytím pečícím papírem) asi 100 minut (čas je individuální) za občasného polévání výpekem a případného dolévání vody do formy. Sekaná musí na povrchu zhnědnout.
Sekanou servírujeme s bramborovou kaší a sterilizovaným okurkem.

Jak pečovat o kameninovou formu:
- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.
Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury nejsou závadou (jedná se o ruční výrobu).
Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.
Zdobení formy se může lišit od ukázky ve fotogalerii.
Zdobení vnějších částí formy je pouze ilustrativní, obrazce se mohou lišit, někdy na formě zdobení chybí.
Jelikož je forma vyráběna ručně, nemusí být vždy idálně rovný horní okraj (forma nemusí mít půdorys dokonale obdélníkový). Odstín glazury se může lišit.
Jak se zboží balí:
Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrenové odřezky a bublinkové fólie.

Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrenem.

Když je vše precizní, je zásilka připravena k expedici.

V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".
