hrnec (kastrol) s poklicí 4,5L - kameninový hrnec na pečení (ruční výroba)
Kameninový hrnec vhodný k pečení, ohřívání, uchovávání horkých potravin. Hrnec včetně poklice. Ručně vyráběný - točený na kruhu. Hrnec má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Objem hrnce 4,5 litru. Ideální pro pečení a zapékání masa, brambor, zeleniny, atd. Kastrol se také výborně hodí pro výrobu povidel v troubě. Více informací a video produktu ve spodní části stránky.
hrnec (kastrol) s poklicí 4,5L - kameninový hrnec na pečení (ruční výroba)
Kameninový hrnec vhodný k pečení, ohřívání, uchovávání horkých potravin. Hrnec včetně poklice. Ručně vyráběný - točený na kruhu. Hrnec má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Objem hrnce 4,5 litru. Ideální pro pečení a zapékání masa, brambor, zeleniny, atd. Kastrol se také výborně hodí pro výrobu povidel v troubě. Více informací a video produktu ve spodní části stránky.
hrnec s poklicí 4,5 litru - kameninový hrnec na pečení
Rozměry hrnce (vnější):
průměr: 33cm (s ušima 38,5cm), výška bez poklice: 12cm.
Doplňující informace:
Tvar a styl ouška poklice se může lišit.
Postup výroby kameninových hrnců:
Hrnec je vyrobený šikovným hrnčířem, který jej točí na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř formu vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaný hrnec musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí hrnec pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a hrnec se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se hrnce nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až hrnec vychladne, je připravený na distribuci k zákazníkovi.
Pečení v kameninových hrncích a kastrolech je na Valašsku známé od nepaměti. Dříve byly hrnce a formy v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy, hrnec na maso byl v každé kuchyni.
Jak pečovat o kameninový hrnec:
- hrnce se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu, - hrnce neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky, - hrnce nevystavujte prudkým tepelným změnám, hrnec může prasknout! - o hrnce se starejte s láskou, hezky o ně pečujte.
Pokud hrnec není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.
Vzhledem k ruční výrobě, nemusí mít hrnec vždy ideálně kruhový tvar. Ucha mohou mít různý tvar, vzhledově se nemusí shodovat s tvarem ve fotogalerii.
PS: Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu).
Video produktu:
Jak se zboží balí:
Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrénové odřezky a bublinkové fólie.
Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrénem.
Když je vše precizní, je zásilka připravená k expedici.
V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".