husak - kameninový pekáč na husu klasický (ruční výroba)
Krásný kameninový pekáč na pečení husy a jiné drůbeže.Ručně vyráběný, točený na hrnčířském kruhu. Před vložením husy do pekáče je ideální ji naporcovat. Pekáč má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Další informace a video produktu ve spodní části stránky - pozorně čtěte.
husak - kameninový pekáč na husu klasický (ruční výroba)
Krásný kameninový pekáč na pečení husy a jiné drůbeže.Ručně vyráběný, točený na hrnčířském kruhu. Před vložením husy do pekáče je ideální ji naporcovat. Pekáč má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Další informace a video produktu ve spodní části stránky - pozorně čtěte.
Celková délka (vč. uší) +- 43cm, celková výška 17,5cm, šířka cca 24,5cm. Pekáč - délka (vč. uší) +-43cm, délka (bez uší) +-37cm, výška 13cm, šířka cca 24,5cm. Poklop - délka (vč. uší) +-40cm, délka (bez uší) +-34cm, výška 6cm.
Husak je velký, nelze zaslat přes Zásilkovnu.
Postup výroby kameninových pekáčů:
Pekáč je vyrobený šikovným hrnčířem, který jej točí na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř formu vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaná forma musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.
Pekáče nejrůznějších tvarů jsou na Valašsku od nepaměti. Dříve byly takovéto formy v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.
Recept na pečenou husu:
Husu si připravíme večer před pečením a dobře ji prosolíme. Přes noc ji necháme odpočívat v lednici. Na druhý den, před pečením, husu umyjeme v černém pivu (doporučuji rožnovského Čerta). Pokud je husa menší, do pekáče se vleze celá a v tom případě ji naplníme nakrájenými jablky (bez slupek, pecek a jadřince). Pokud je husa větší, musí se alespoň částečně rozporcovat a poté ji proložíme jablky. Nakonec posypeme kmínem a kmín nasypeme také do husy (v případě pečení v celku). Husu vložíme do pekáče, který lehce vymažeme sádlem. Když si bude husa hovět v pekáči, trochu ji polijeme černým pivem a popícháme vidličkou.
Troubu předehřejeme na 150°C a vložíme do ní pekáč s husou. Pečeme asi 4 hodiny v závislosti na velikosti husy. Husu průběžně podléváme vlastní šťávou a v druhé polovině pečení odklopíme poklop pekáče, slijeme asi polovinu tuku, husu otočíme a dopékáme. Před samotným finišem husu mašlovačkou zlehka opakovaně potřeme černým pivem tak, aby pivo nestékalo, ale odpařilo se a na huse zanechalo jen karamelovou stopu. Celou přípravu završíme 5 minutovým dopečením na 200°C. Potom husu přikryjeme poklopem pekáče a necháme ve vypnuté troubě dojít, z trouby ji vytáhneme až před servírováním. Husu podáváme se zelím a knedlíkem (bramborovým nebo houskovým).
Jak pečovat o kameninovou formu:
- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu, - formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky, - formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout! - o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.
Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.
Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury nejsou závadou (jedná se o ruční výrobu).
Video produktu:
Jak se zboží balí:
Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrenové odřezky a bublinkové fólie.
Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrenem.
Když je vše precizní, je zásilka připravena k expedici.
V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".