
Kód: SADDUB1L260375
sádlák 1L - kameninový hrnec na sádlo (ruční výroba)
Kameninový sádlák s poklicí o objemu 1 litr. Sádlák má hnědou glazuru. Ručně vyráběný - točený na kruhu. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.
Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Personalizovat |
Přijmout zvolené cookies |
Kód: SADDUB1L260375
Kameninový sádlák s poklicí o objemu 1 litr. Sádlák má hnědou glazuru. Ručně vyráběný - točený na kruhu. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.
Kód: PICKL3LDUB8011103
Hrnec na kvašenou zeleninu - pickles 3 litry. Ručně točený na hrnčířském kruhu, má hnědou glazuru. Hrnec je univerzální, je možné v něm ohřívat, zapékat a péct pokrmy v troubě. Lze umývat v myčce. Hrnec vč. poklice, závaží, kolíku a gumy. Více informaci a video produktu ve spodní části stránky.
Kód: SADDUB2L315441
Kameninový sádlák s poklicí o objemu 2 litry. Sádlák má hnědou glazuru. Ručně vyráběný - točený na kruhu. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.
Kód: CHLEBAOSATKA5001001
Kameninová forma na pečení - tvar kulatého chleba z ošatky. Ručně vyráběná. Forma má hnědou glazuru. Více informací ve spodní části stránky.
Kód: BELES10FORM5491401
Kameninová forma na pečení - tvar Belešník 10 formiček. Ručně vyráběná. Forma má hnědou glazuru. Lze mýt v myčce. Formu lze nechat vyrobit také v modré a bílé glazuře. V tomto případě je vždy zboží na objednávku s čekací dobou. V případě změny barvy glazury nás při objednávce informujte. Více informací a video produktu ve spodní části stránky.
Kód: BERANSTR6551227
Kameninová forma na pečení - tvar beránka. Ručně vyráběná. Forma má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Formu lze nechat vyrobit také v modré a bílé glazuře. V tomto případě je vždy zboží na objednávku s čekací dobou. V případě změny barvy glazury nás při objednávce informujte.Více informací a video produktu ve spodní části stránky.
Krásný kameninový pekáč na kuře, koleno, pečená masa i jiné věci. Ručně vyráběný, točený na hrnčířském kruhu. Pekáč má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Další informace a video produktu ve spodní části stránky.
Celková délka (vč. uší) +- 36cm, celková výška 15cm, šířka cca 19cm.
Pekáč - délka (vč. uší) +-36cm, délka (bez uší) +-30cm, výška 11cm, šířka cca 19cm.
Poklop - délka (vč. uší) +-32cm, délka (bez uší) +-26cm, výška 5cm.
Pekáč je vyrobený šikovným hrnčířem, který jej točí na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř formu vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaná forma musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.
Pekáče nejrůznějších tvarů jsou na Valašsku od nepaměti. Dříve byly takovéto formy v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.
Husu si připravíme večer před pečením a dobře ji prosolíme. Přes noc ji necháme odpočívat v lednici. Na druhý den, před pečením, husu umyjeme v černém pivu (doporučuji rožnovského Čerta). Pokud je husa menší, do pekáče se vleze celá a v tom případě ji naplníme nakrájenými jablky (bez slupek, pecek a jadřince). Pokud je husa větší, musí se alespoň částečně rozporcovat a poté ji proložíme jablky. Nakonec posypeme kmínem a kmín nasypeme také do husy (v případě pečení v celku). Husu vložíme do pekáče, který lehce vymažeme sádlem. Když si bude husa hovět v pekáči, trochu ji polijeme černým pivem a popícháme vidličkou.
Troubu předehřejeme na 150°C a vložíme do ní pekáč s husou. Pečeme asi 4 hodiny v závislosti na velikosti husy. Husu průběžně podléváme vlastní šťávou a v druhé polovině pečení odklopíme poklop pekáče, slijeme asi polovinu tuku, husu otočíme a dopékáme. Před samotným finišem husu mašlovačkou zlehka opakovaně potřeme černým pivem tak, aby pivo nestékalo, ale odpařilo se a na huse zanechalo jen karamelovou stopu. Celou přípravu završíme 5 minutovým dopečením na 200°C. Potom husu přikryjeme poklopem pekáče a necháme ve vypnuté troubě dojít, z trouby ji vytáhneme až před servírováním.
Husu podáváme se zelím a knedlíkem (bramborovým nebo houskovým).
- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.
Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.
PS: Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury nejsou závadou (jedná se o ruční výrobu).
Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrenové odřezky a bublinkové fólie.
Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrenem.
Když je vše precizní, je zásilka připravena k expedici.
V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".
Kód: SKVARDB05227300
Kameninový hrnec na škvarky - nádoba na úschovu škvarek. Ručně točený na hrnčířském kruhu. Hrnec má rytý neglazovaný nápis "Škvarky". Hrnec má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Hrnec vč. poklice. Více informací a video produktu ve spodní části stránky.
Kód: PECMAL380605
Krásná pec na jablko - jablkogril. Pícka má světlou glazuru s modrým malováním. Ohřev čajovou svíčkou. Ruční výroba - krásná řemeslná práce. Nádobku na jablka lze mýt v myčce. Více informací ve spodní části stránky.
Kód: SADDUB05215289
Kameninový sádlák s poklicí o objemu 0,5 litru. Sádlák má hnědou glazuru. Ručně vyráběný - točený na kruhu. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.
Kód: ZEL2LMAL503745
Kameninový hrnec na nakládání zelí a kvašáků. Hrnec včetně poklice. Ručně vyráběný - točený na kruhu. Hrnec má lesklou hnědou glazuru. Objem hrnce 2 litry, vhodný na 4 kg čerstvého zelí. Hrnec má žlab pro naplnění vodou, tím se zabrání přístupu vzduchu do hrnce. Hrnec je univerzální, je možné v něm ohřívat, zapékat a péct pokrmy v troubě.Více informací ve...
Kód: ZADELAVACI5600818
Kameninová mísa k zadělávání těsta, je vhodná také k pečení v troubě. Objem mísy 5 litrů. Ručně vyráběná - točená na kruhu. Mísa má hnědou glazuru na povrchu, vnitřek je světle žlutý. Více informací a video produktu ve spodní části stránky.
Kód: SADMAL1L250398
Kameninový sádlák s poklicí o objemu 1 litr. Sádlák má světlou glazuru s modrým zdobením. Ručně vyráběný - točený na kruhu. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.
Kód: BUJONDUB120210
Kameninová miska na polévku nebo na zapékání pokrmů. Ručně točená na hrnčířském kruhu. Miska má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.
Kód: PEKAC4M350750
Kameninový pekáč vhodný na buchty. V pekáči lze upéct např. i bábovky, mazanec nebo do něj udělat puding. Ručně vyráběný, postupně točený na kruhu. Pekáč má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Skladem obě barevné varianty - hnědá varianta i světlá varianta. V průběhu objednávky, prosím, upřesněte požadovanou barvu.Více informací a video produktu ve spodní...
Kód: PEKACSVMALTRN310645
Kameninový pekáč na pečení kuřete, má zvýšený okraj na odkapávající šťávu a případné vložení brambor pro společné pečení. Pekáč má světlou glazuru s modrým zdobením. Lze umývat v myčce. Ručně vyráběný - točený na kruhu. Více informací ve spodní části stránky.
Kód: HRN2LDUB100520712
Kameninový hrnec vhodný k pečení, ohřívání, uchovávání horkých potravin, vaření povidel. Hrnec včetně poklice. Ručně vyráběný - točený na kruhu. Hrnec má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Objem hrnce 2 litry. Ideální pro pečení a zapékání masa, brambor, zeleniny, atd. Kastrol se také výborně hodí pro výrobu povidel. Více informací a video produktu ve...
Kód: MASDUB1421340488
Kameninová máslenka (máselnice) - nádoba na úschovu másla. Ručně vyráběná, na hrnčířském kruhu zatáčená do formy. Máslenka má hnědou glazuru. Po obvodu spodní části je drážka, do které se vkládá víko a je do ní možné napustit vodu pro dokonalé uzavření. Lze umývat v myčce. Více informací a video produktu ve spodní části stránky.
Kód: TAJINMAL649944
Tajin malý je dvoudílný kameninový hrnec na pečení, ručně vyráběný - točený na kruhu. Spodní část lze užívat i samostatně např. jako pekáč nebo formu na malý chleba. Hrnec má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Podrobnější informace a video produktu viz. spodní část stránky.
Kód: PEKDB3LSVETLY7501100
Kameninový pekáč na pečení masa a jiných pokrmů. Ručně vyráběný, točený na kruhu. Pekáč má světlou glazuru s krásným modrým malováním. Objem pekáče 3 litry. Ideální pro pečení a zapékání masa, brambor, zeleniny, atd. Lze umývat v myčce. Další informace a video produktu ve spodní části stránky.
Kód: PECMAL330550
Krásná pec na jablko - jablkogril. Pícka má lesklou hnědou glazuru. Ohřev čajovou svíčkou. Ruční výroba - krásná řemeslná práce. Nádobku na jablka lze mýt v myčce. Více informací ve spodní části stránky.
Kód: ZEL2LMALMAL510785
Kameninový hrnec na nakládání zelí a kvašáků. Hrnec včetně poklice. Ručně vyráběný - točený na kruhu. Hrnec má světlou glazuru s modrým malováním. Objem hrnce 2 litry, vhodný na 4 kg čerstvého zelí. Hrnec má žlab pro naplnění vodou, tím se zabrání přístupu vzduchu do hrnce. Hrnec je univerzální, je možné v něm ohřívat, zapékat a péct pokrmy v troubě. Více...
Kód: CESDUB05230319
Kameninový hrnec na česnek s poklicí o objemu 0,5 litru. Hrnec má hnědou glazuru. Ručně vyráběný - točený na kruhu. Lze mýt v myčce. Více informací a video produktu ve spodní části stránky.
Krásný kameninový pekáč na kuře, koleno, pečená masa i jiné věci. Ručně vyráběný, točený na hrnčířském kruhu. Pekáč má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Další informace a video produktu ve spodní části stránky.