
Kód: SADDUB1L260375
sádlák 1L - kameninový hrnec na sádlo (ruční výroba)
Kameninový sádlák s poklicí o objemu 1 litr. Sádlák má hnědou glazuru. Ručně vyráběný - točený na kruhu. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.
Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Personalizovat |
Přijmout zvolené cookies |
Kód: SADDUB1L260375
Kameninový sádlák s poklicí o objemu 1 litr. Sádlák má hnědou glazuru. Ručně vyráběný - točený na kruhu. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.
Kód: PICKL3LDUB8011103
Hrnec na kvašenou zeleninu - pickles 3 litry. Ručně točený na hrnčířském kruhu, má hnědou glazuru. Hrnec je univerzální, je možné v něm ohřívat, zapékat a péct pokrmy v troubě. Lze umývat v myčce. Hrnec vč. poklice, závaží, kolíku a gumy. Více informaci a video produktu ve spodní části stránky.
Kód: SADDUB2L315441
Kameninový sádlák s poklicí o objemu 2 litry. Sádlák má hnědou glazuru. Ručně vyráběný - točený na kruhu. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.
Kód: CHLEBAOSATKA5001001
Kameninová forma na pečení - tvar kulatého chleba z ošatky. Ručně vyráběná. Forma má hnědou glazuru. Více informací ve spodní části stránky.
Kód: BELES10FORM5491401
Kameninová forma na pečení - tvar Belešník 10 formiček. Ručně vyráběná. Forma má hnědou glazuru. Lze mýt v myčce. Formu lze nechat vyrobit také v modré a bílé glazuře. V tomto případě je vždy zboží na objednávku s čekací dobou. V případě změny barvy glazury nás při objednávce informujte. Více informací a video produktu ve spodní části stránky.
Kód: BERANSTR6551227
Kameninová forma na pečení - tvar beránka. Ručně vyráběná. Forma má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Formu lze nechat vyrobit také v modré a bílé glazuře. V tomto případě je vždy zboží na objednávku s čekací dobou. V případě změny barvy glazury nás při objednávce informujte.Více informací a video produktu ve spodní části stránky.
Tajin je dvoudílný kameninový hrnec na pečení, ručně vyráběný - točený na kruhu. Spodní část lze užívat i samostatně např. jako pekáč nebo formu na koláč. Hrnec má světlou glazuru s modrým zdobením. Lze umývat v myčce. Podrobnější informaci viz. spodní část stránky.
Celková délka (vč. uší) 32cm, celková výška cca 23,5cm.
Poklice - průměr spodní hrany 28cm, průměr horní části 5 až 8 cm.
Spodek - průměr cca 30cm, výška 6cm.
Marocký hrnec (tajin, tažín, tadžin) je kameninová nádoba, která má svůj původ na severu Afriky.
Nádoba tažín se na povrchu upravuje nejčastěji glazováním. Může i nemusí být zdobená. Hrnec má 2 části – kruhovou spodní část s rovným dnem a vyššími okraji a horní část, kterou je vysoká poklice kónického tvaru.
Tvar tajinu simuluje funkci pece, pokrm se tak mnohem lépe připraví a má specifickou chuť. Díky kónické poklici působí na připravované potraviny rovnoměrně rozložené sálavé teplo, což je pro pokrm doslova rajská hudba.
Z připravovaných surovin stoupá pára, která na poklici tadžinu kondenzuje a stéká zpět na pokrm. Ten pak nevysychá, není potřeba ho podlévat a připravované suroviny jsou spíš dušené než pečené.
Marocký hrnec je znovu objevený starodávný zázrak, který má v gastronomii široké uplatnění. Spolu s ním si pořídíte kus severoafrické minulosti, přítomnosti a budoucnosti. Připravují se v něm nejrůznější masa (hovězí, skopové, vepřové, drůbeží, ryby, …) spolu se zeleninou a kořením, tzv. vše v jednom hrnci. Ideální je pečení v troubě delší dobu na nižší teplotu.
Původně se v tažínu připravovaly pokrmy na dřevěném uhlí venkovních ohnišť. Typickému marockému pokrmu se říká tajin, ten dal název i hrnci. V marockém hrnci lze připravovat severoafrickou gastro specialitu, ale je vhodný také k netradiční přípravě drůbežího, vepřového nebo hovězího masa. Může tak posloužit jako náhrada za klasický pekáč.
• ½ kg jehněčího (nebo hovězího) plecka
• 2 větší cibule
• 3 velké stroužky česneku
• 3 střední mrkve
• 5 velkých brambor
• 1 paprika
• 10 lžic červené čočky
• 1 lžíce cukru
• 3 spařená, loupaná a nakrájená rajčata
• 1 hrst sušených oliv
• 1 lžička strouhaného zázvoru
• 1 hrst sušených švestek
• 1 litr vývaru (ideálně hovězího)
• 1 lžíce oleje (nejlépe olivového)
• sůl a mletý pepř
• ½ lžičky rozdrcených semínek fenyklu
• ½ lžičky rozdrceného římského kmínu
• ½ lžičky rozdrcených semínek kardamomu
• ½ lžičky mleté kurkumy
• ½ lžičky mleté skořice
• ½ lžičky sušeného chilli (pokud chcete jemnou variantu, nahraďte mletou sladkou paprikou)
Koření na tajin lze přímo koupit.
Maso nakrájíme na kousky (kostky nebo nudličky), smícháme s olejem a kořením. Necháme 12 hodin odležet (ideálně přes noc).
Na pánvi si rychle orestujeme česnek, cibuli, papriku a mrkev. Použijeme olivový olej.
Vše přelejeme do tažínu, přidáme odleželé maso, čočku, olivy, rajčata, zázvor, švestky, cukr a zalijte hovězím vývarem.
Při teplotě cca 120° pečeme asi 3 hodiny (můžeme i méně - do změknutí masa), potom přidáme na kousky (nebo kusy) nakrájené brambory, promícháme a dopékáme ještě třičtvrtě hodiny.
Nakonec osolíme, opepříme, přidáme cukr a vše důkladně promícháme.
Jídlo zapíjíme slazeným silným mátovým čajem připraveným z čerstvé máty.
Pekáč je vyrobý šikovným hrnčířem, který jej točí na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř formu vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaná forma musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.
- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.
!!! Tajin je určený k pečení v troubě, není vhodný na varné desky, dřevěné uhlí nebo přímý oheň !!!
V případě, že chcete tajin použít na uhlí, je nutné jej předehřát. Ideální je pomalu ho ohřívat na mramorové desce, která leží nad ohněm. Tajin položit na chladnou desku a pomalu zahřívat. Toto je pouze doporučení, v případě, že tajin praskne, není to důvod k reklamaci hrnce.
Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.
Hrnec je vyráběný ručně, kónický tvar poklopu se může vzhledově lišit.
Pozn.: Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury nebo tvaru NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu). Odstín hnědé se může lišit. Hnec nevystavovat přímému ohni ani prudce nezahřívat, např. na žhavém uhlí.
Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrenové odřezky a bublinkové fólie.
Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrenem.
Když je vše precizní, je zásilka připravena k expedici.
V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".
Kód: CESDUB235366
Kameninový hrnec na česnek s poklicí o objemu 2 litry. Hrnec má hnědou glazuru. Ručně vyráběný - točený na kruhu. Lze mýt v myčce. Více informací a video produktu ve spodní části stránky.
Kód: ZADELAVACI293400
Kameninová mísa k zadělávání těsta, je vhodná také k pečení v troubě. Objem mísy 2 litry. Ručně vyráběná - točená na kruhu. Mísa má hnědou glazuru na povrchu, vnitřek je světle žlutý. Více informací a video produktu ve spodní části stránky.
Kód: ZADELAVACI4156445622
Kameninová mísa k zadělávání těsta, je vhodná také k pečení v troubě. Objem mísy 4 litry. Ručně vyráběná - točená na kruhu. Skladem poslední kus, mísa má hnědou glazuru na povrchu a světlou uvnitř. Více informací a video produktu ve spodní části stránky.
Kód: SADMAL1L250398
Kameninový sádlák s poklicí o objemu 1 litr. Sádlák má světlou glazuru s modrým zdobením. Ručně vyráběný - točený na kruhu. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.
Kód: PICKL2LMALSV650950
Hrnec na kvašenou zeleninu - pickles o objemu 2 litry. Ručně točený na hrnčířském kruhu. Hrnec má světlou glazuru s modrým malováním (vzor malování se může lišit). Hrnec je univerzální, je možné v něm ohřívat, zapékat a péct pokrmy v troubě. Lze umývat v myčce. Hrnec vč. poklice, závaží, kolíku a gumy. Více informaci ve spodní části stránky.
Kód: SADAJABLBUC15501250
Krásná sada potřebná při konzumaci jablkovice. Ručně vyráběná - točená na kruhu. Sada obsahuje džbánek o objemu cca 0,75 litru, kalíšky (štamprle) o objemu 0,05 litru a podnos. Džbánek a štamprle mají plastický jablečný motiv. Sada má krásnou terakotovou barvu s tmavě hnědou lesklou glazurou. Vnitřek džbánku a štamprlí je také hnědě glazován. Více...
Kód: HUSDUB11002200
Kameninový pekáč na pečení husy a jiné drůbeže. Ručně vyráběný, finišovaný na kruhu. Před vložením husy do pekáče je lepší ji naporcovat. Pekáč má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Další informace ve spodní části stránky.
Kód: HUSMOS11002700
Krásný kameninový pekáč na pečení husy a jiné drůbeže. Ručně vyráběný, točený na hrnčířském kruhu. Před vložením husy do pekáče je ideální ji naporcovat. Pekáč má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Další informace a video produktu ve spodní části stránky - pozorně čtěte.
Kód: PEKACDBTRN385560
Kameninový pekáč na pečení kuřete, má zvýšený okraj na odkapávající šťávu a případné vložení brambor pro společné pečení. Pekáč má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Ručně vyráběný - točený na kruhu. Více informací ve spodní části stránky.
Kód: PICKL2LDUBSV655915
Hrnec na kvašenou zeleninu - pickles o objemu 2 litry. Ručně točený na hrnčířském kruhu, má světlou glazuru s modrým malováním (vzor malování se může lišit). Hrnec je univerzální, je možné v něm ohřívat, zapékat a péct pokrmy v troubě. Lze umývat v myčce. Hrnec vč. poklice, závaží, kolíku a gumy. Více informaci ve spodní části stránky.
Kód: PICKL2LMAL600900
Hrnec na kvašenou zeleninu - pickles o objemu 2 litry. Ručně točený na hrnčířském kruhu, má hnědou glazuru. Hrnec je univerzální, je možné v něm ohřívat, zapékat a péct pokrmy v troubě. Lze umývat v myčce. Hrnec vč. poklice, závaží, kolíku a gumy. Více informaci ve spodní části stránky.
Kód: PEKAC4MV4001100
Kameninový pekáč vhodný na buchty. V pekáči lze upéct např. i bábovky, mazanec nebo do něj udělat puding. Ručně vyráběný, postupně točený na kruhu. Pekáč má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.
Kód: PEKACKULMAL4LSV6801070
Kameninový pekáč s poklicí vhodný k pečení, ohřívání, uchovávání horkých potravin, vaření povidel v troubě. Pekáč včetně poklice. Ručně vyráběný - točený na kruhu. Pekáč má světlou glazuru s modrým zdobením. Lze umývat v myčce. Objem pekáče 4 litry. Ideální pro pečení a zapékání masa, brambor, zeleniny, atd. Více informací ve spodní části stránky.
Kód: SADKU2200550
Kameninový sádlák s poklicí o objemu 2,5 litru. Sádlák má hnědou glazuru a jeho tělo je bez glazury, vynikne tak krásná barva terakoty. Ručně vyráběný - točený na kruhu, krásné umělecké dílo. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.
Kód: SADASLIVVYS15501250
Krásná sada potřebná při konzumaci slivovice. Ručně vyráběná - točená na kruhu. Sada obsahuje džbánek o objemu cca 0,75 litru, kalíšky (štamprle) o objemu 0,05 litru a podnos. Džbánek a štamprle mají plastický slivovicový motiv. Sada má krásnou terakotovou barvu s tmavě hnědou lesklou glazurou. Vnitřek džbánku a štamprlí je také hnědě glazován. Více...
Kód: CESDUB6692998
Kameninový hrnec na česnek s poklicí o objemu 6 litrů. Hrnec má hnědou glazuru. Ručně vyráběný - točený na kruhu. Lze mýt v myčce. Více informací ve spodní části stránky.
Kód: CHLEBAOVAL6001322
Velká kameninová forma na pečení - tvar oválného chleba. Ručně vyráběná. Forma má hnědou glazuru. Formu lze nechat vyrobit také v modré a bílé glazuře. V tomto případě je vždy zboží na objednávku s čekací dobou. V případě změny barvy glazury nás při objednávce informujte. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.
Tajin je dvoudílný kameninový hrnec na pečení, ručně vyráběný - točený na kruhu. Spodní část lze užívat i samostatně např. jako pekáč nebo formu na koláč. Hrnec má světlou glazuru s modrým zdobením. Lze umývat v myčce. Podrobnější informaci viz. spodní část stránky.