musaka - zapékací miska
Rozměry misky (vnější, bez oušek):
průměr v nejširším místě 14cm, výška bez poklice 8cm, výška s poklicí bez ouška 11cm. Objem misky je cca 700ml.
Musaka:
Musaka je tradiční řecké jídlo, které je velmi oblíbené na celém Blízkém východě a také na Balkáně. Musaku lze připravovat mnoha způsoby, nejznámější a asi i nejrozšířenější je ten řecký. Musaku připravíme z vrstev mletého masa, lilku, brambor, rajčat a bešamelové omáčky. Mleté maso je dušené s česnekem a cibulí. Maso se používá jehněčí, hovězí nebo směs obou druhů. Lahodnou chuť dodá pokrmu správné koření, tím bývá muškátový oříšek a skořice. Musaka se často dochucuje i červeným vínem a nezbytný je parmezán nebo graviéra. Na finální dozdobení a vytvoření správné atmosféry středomořské oblasti použijeme hoblinky kozího sýra.
foto převzato z www.reckonasbavi.cz s laskavým svolením provozovatele
Postup výroby kameninových hrnců:
Nádoby na polévku a zapékání jsou vyrobeny šikovným hrnčířem, který je "točí" na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř hrnce vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaná forma musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a nádoba se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se nádoba nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až nádoba vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.
Kamenina patří k Valašsku od nepaměti. Dříve byly hrnce a nádoby v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.


Jak pečovat o kameninový hrnec nebo formu:
- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.
Pokud miska není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.
Vzhledem k ruční výrobě, nemusí mít miska vždy ideálně kulaté tvary.
PS: Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury NEjsou závadou a stejné 2 nádoby nemusí mít vždy zcela identický odstín glazury (jedná se o ruční výrobu).
Jak se zboží balí:
Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrénové odřezky a bublinkové fólie.

Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrénem.

Když je vše precizní, je zásilka připravená k expedici.

V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".
