marocký hrnec - tajin malý
Rozměry formy (vnější):
Průměr 21cm (s ušima 25cm) celková výška cca 23,5cm.
Poklice - průměr spodní hrany cca 20cm, průměr horní části 4 až 5cm.
Spodek - průměr 21cm, výška 8,5cm.
Tajin - základní informace
Marocký hrnec (tajin, tažín, tadžin) je kameninová nádoba, která má svůj původ na severu Afriky.
Nádoba tažín se na povrchu upravuje nejčastěji glazováním. Může i nemusí být zdobená. Hrnec má 2 části – kruhovou spodní část s rovným dnem a vyššími okraji a horní část, kterou je vysoká poklice kónického tvaru.
Tvar tajinu simuluje funkci pece, pokrm se tak mnohem lépe připraví a má specifickou chuť. Díky kónické poklici působí na připravované potraviny rovnoměrně rozložené sálavé teplo, což je pro pokrm doslova rajská hudba.
Z připravovaných surovin stoupá pára, která na poklici tadžinu kondenzuje a stéká zpět na pokrm. Ten pak nevysychá, není potřeba ho podlévat a připravované suroviny jsou spíš dušené než pečené.
Marocký hrnec je znovu objevený starodávný zázrak, který má v gastronomii široké uplatnění. Spolu s ním si pořídíte kus severoafrické minulosti, přítomnosti a budoucnosti. Připravují se v něm nejrůznější masa (hovězí, skopové, vepřové, drůbeží, ryby, …) spolu se zeleninou a kořením, tzv. vše v jednom hrnci. Ideální je pečení v troubě delší dobu na nižší teplotu.
Původně se v tažínu připravovaly pokrmy na dřevěném uhlí venkovních ohnišť. Typickému marockému pokrmu se říká tajin, ten dal název i hrnci. V marockém hrnci lze připravovat severoafrickou gastro specialitu, ale je vhodný také k netradiční přípravě drůbežího, vepřového nebo hovězího masa. Může tak posloužit jako náhrada za klasický pekáč.
Recept na tajin:
• ½ kg jehněčího (nebo hovězího) plecka
• 2 větší cibule
• 3 velké stroužky česneku
• 3 střední mrkve
• 5 velkých brambor
• 1 paprika
• 10 lžic červené čočky
• 1 lžíce cukru
• 3 spařená, loupaná a nakrájená rajčata
• 1 hrst sušených oliv
• 1 lžička strouhaného zázvoru
• 1 hrst sušených švestek
• 1 litr vývaru (ideálně hovězího)
• 1 lžíce oleje (nejlépe olivového)
• sůl a mletý pepř
Nezbytné ingredience:
• ½ lžičky rozdrcených semínek fenyklu
• ½ lžičky rozdrceného římského kmínu
• ½ lžičky rozdrcených semínek kardamomu
• ½ lžičky mleté kurkumy
• ½ lžičky mleté skořice
• ½ lžičky sušeného chilli (pokud chcete jemnou variantu, nahraďte mletou sladkou paprikou)
Koření na tajin lze přímo koupit.
Postup přípravy tajinu
Maso nakrájíme na kousky (kostky nebo nudličky), smícháme s olejem a kořením. Necháme 12 hodin odležet (ideálně přes noc).
Na pánvi si rychle orestujeme česnek, cibuli, papriku a mrkev. Použijeme olivový olej.
Vše přelejeme do tažínu, přidáme odleželé maso, čočku, olivy, rajčata, zázvor, švestky, cukr a zalijte hovězím vývarem.
Při teplotě cca 120° pečeme asi 3 hodiny (můžeme i méně - do změknutí masa), potom přidáme na kousky (nebo kusy) nakrájené brambory, promícháme a dopékáme ještě třičtvrtě hodiny.
Nakonec osolíme, opepříme, přidáme cukr a vše důkladně promícháme.
Jídlo zapíjíme slazeným silným mátovým čajem připraveným z čerstvé máty.
Postup výroby kameninových forem:
Pekáč je vyrobý šikovným hrnčířem, který jej točí na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř formu vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaná forma musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.


Jak pečovat o kameninovou formu:
- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.
!!! Tajin je určený k pečení v troubě, není vhodný na varné deksy, dřevěné uhlí nebo přímý oheň !!!
V případě, že chcete tajin použít na uhlí, je nutné jej předehřát. Ideální je pomalu ho ohřívat na mramorové desce, která leží nad ohněm. Tajin položit na chladnou desku a pomalu zahřívat. Toto je pouze doporučení, v případě, že tajin praskne, není to důvod k reklamaci hrnce.
Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.
Hrnec je vyráběný ručně, kónický tvar poklopu se může vzhledově lišit.
Pozn.: Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury nebo tvaru NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu). Odstín hnědé se může lišit. Hnec nevystavovat přímému ohni ani prudce nezahřívat, např. na žhavém uhlí.
Jak se zboží balí:
Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrenové odřezky a bublinkové fólie.

Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrenem.

Když je vše precizní, je zásilka připravena k expedici.

V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".
