štrůdlovník - kameninový pekáč na štrůdl
Rozměry pekáče (vnější):
délka vč. uší 37cm, délka bez uší 30cm, šířka 15cm, výška od 1,5cm do 3,5cm.
Postup výroby kameninových forem a pekáčů:
Štrůdlová forma je vyrobená šikovným hrnčířem, který ji točí na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř formu vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaná forma musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.
Koláče (frgály, vdolky, štrůdly) jsou na Valašsku pečené od nepaměti. Dříve byly formy v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.


Recept na jablečný štrůdl
Jak se peče štrůdl na Valašsku? Na upečení jednoho jablečného závinu je potřeba následující.
Ingredience
250g nahrubo strouhaných jablek, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce cukru, ½ lžičky skořice, trochu rozinek, 2 lžíce sekaných vlašských ořechů, strouhanka, 1 vaječný žloutek, listové těsto
Postup
Nastrouhaná jablka dáme do cedníku. Nad mísou z nich vymačkáme část šťávy, šťávu přelejeme do hrnku (později vypijeme, je výborná). Jablka z cedníku vložíme do mísy a smícháme s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy. Pokud se nám směs jeví hodně vodnatá, vsypeme strouhanku, promícháme a rozhodneme, zda je potřeba strouhanku ještě přisypávat. Připravíme si plát těsta, jeho okraje potřeme vaječným žloutkem (těsto lépe drží pospolu). Na těsto vysypeme jablečnou směs a rozprostřeme ji téměř po celé ploše (jablečnou směs neklademe až ke krajům). Směs na těstě posypeme vanilkovým cukrem a minimálně 2x zavineme. Těstem na druhém konci závin ukončíme. Spoje těsta a okraje potřeme vaječným žloutkem a okraje přeložíme a přitlačíme tak, aby se během pečení nerozvinuly.
Připravený štrůdl přeneseme na máslem vymazaný štrůdlovník a nakonec celou plochu štrůdlu potřeme vaječným žloutkem. Vidličkou propíchneme horní stanu štrůdlu na několika místech.
Vložíme do předehřáté trouby (ideálně horkovzdušné) na 180° a pečeme přibližně 35 minut.
Po upečení necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Jak pečovat o kameninovou formu:
- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.
Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.
Vzhledem k ruční výrobě nemusí mít forma vždy ideálně kruhový tvar. Zdobení se může lišit.
PS: Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury nejsou závadou (jedná se o ruční výrobu).
Jak se zboží balí:
Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrenové odřezky a bublinkové fólie.

Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrenem.

Když je vše precizní, je zásilka připravena k expedici.

V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".
