pickles 1 litr světlý - hrnec na kvašenou zeleninu
Rozměry hrnce (vnější):
průměr horní 12,5cm, průměr v nejširším místě 13cm,
výška vč. poklice 14,5cm, výška bez poklice 13cm. Šířka vč. uší 18cm.
Objem: 1 litr.
Doplňující informace:
Hrnec nemá vodní zámek.
Postup výroby kameninových hrnců:
Nádoba na uchování zeleniny je vyrobená šikovným hrnčířem, který ji "točí" na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř hrnce vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaná forma musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a nádoba se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se nádoba nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až nádoba vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.
Nakládaná zelenina, okurky nebo zelí patří k Valašsku od nepaměti. Dříve byly hrnce a nádoby na kvašení v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.


Recept na nakládanou zeleninu (pickles):
• 0,25kg bílého hlávkového zelí
• 0,25kg červeného hlávkového zelí
• 1 malá cibule
• 1/2 malé červené řepy
• 2 mrkve
• kus ředkve nebo několik ředkviček
Koření na pickles:
2g soli na 100g zeleniny, špetka kmínu, 1 stroužek česneku (nastrouhaný), pár kuliček jalovce, trocha kopru (může být i sušený).
Postup výroby pickles:
Zelí nakrájíme nebo nakrouháme na jemno, mrkev nakrájíme nebo nastrouháme na tenké hranolky, cibuli na tenké proužky.Ve velké míse smícháme zeleninu se solí, mícháme a hněteme ji, až začne pouštět šťávu. Až se zavodní šťávou, okořeníme ji. Potom ji začneme pěchovat do hrnce. Zelenina musí být ponořená ve šťávě. Když ji napěchujeme do hrnce, zatížíme ji závažím. Zavřeme víko, vložíme kolík a přetáhneme gumičku.
Během kvašení může z nádoby vytékat šťáva, záleží na tom, jak moc ji naplníme. Nelekněte se, je to standardní fáze procesu kvašení.
Nádobu na 4 až 6 dní odstavíme a necháme kvasit při pokojové teplotě. Pokud chceme dokončení oddálit, necháme zeleninu kvasit při nižší teplotě. Proces kvašení neurychlujme, nenecháváme zeleninu kvasit u topení nebo na slunci – veškerá práce a snaha tak příjde vniveč.
Kvašenou zeleninu můžeme nechat v hrnci nebo ji dát do zavařovacích sklenic nebo do sádláků (popř. hrnce na škvarky) z FajnéhoObchůdku. Uložíme ji do lednice, tam vydrží několik měsíců.
Dobrou chuť.
Jak pečovat o kameninovou formu (hrnec):
- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.
Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.
Vzhledem k ruční výrobě, nemusí mít forma vždy ideálně kulaté tvary.
PS: Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury NEjsou závadou a stejné 2 nádoby nemusí mít vždy zcela identický odstín glazury (jedná se o ruční výrobu).
Jak se zboží balí:
Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrénové odřezky a bublinkové fólie.

Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrénem.

Když je vše precizní, je zásilka připravená k expedici.

V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".
