pekáč nejen na drůbež - kameninový pekáč
Rozměry pekáče (vnější):
Celková délka (vč. uší) 32cm, celková výška cca 17 - 20cm.
Poklice - průměr spodní hrany 28cm, výška 14cm.
Spodek - průměr cca 30cm, výška 6cm.
Postup výroby kameninových pekáčů:
Pekáč je vyrobný šikovným hrnčířem, který jej točí na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř formu vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaná forma musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.
Pekáče nejrůznějších tvarů jsou na Valašsku od nepaměti. Dříve byly takovéto formy v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.


Jak pečovat o kameninovou formu:
- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.
PS: Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu).
Pokud pekáč není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.
Pekáč je vyráběný ručně, tvar poklopu se může vzhledově lišit. Poklice nemusí přesně doléhat na pekač a její správné usednutí může vyžadovat pootočení poklice.
Pozn.: Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury nebo tvaru NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu). Odstín hnědé se může lišit. Pekáč nevystavovat přímému ohni.
Jak se zboží balí:
Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrénové odřezky a bublinkové fólie.

Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrénem.

Když je vše precizní, je zásilka připravená k expedici.

Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".
