pekáč na kuře světlý - kameninový pekáč
Rozměry pekáče (vnější):
Průměr 23cm, výška okraje 4,5cm, výška celková 12cm.
Postup výroby kameninových forem a pekáčů:
Pekáč je vyrobený šikovným hrnčířem, který jej točí na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř pekáč vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaný musí několik týdnů vysychat a potom se 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí pekáč pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a pekáč se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1200°C. Po mnoha hodinovém vypalování se hrnce nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až pekáč vychladne, je připravený na distribuci k zákazníkovi.
Pečení v pekáčích, kameninových hrncích a kastrolech je na Valašsku známé od nepaměti. Dříve byly hrnce a formy v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.


Pokud pekáč není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.
Vzhledem k ruční výrobě, nemusí mít pekáč vždy ideálně kruhový tvar.
Pozn.: Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu). Barva může být i v tmavším odstínu hnědé.
Jak se zboží balí:
Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrénové odřezky a bublinkové fólie.

Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrénem.

Když je vše precizní, je zásilka připravená k expedici.

V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".
