Posílať novinky

oválná zapékací mísa 27cm - kameninová mísa na zapékání (ruční výroba) Zobrazit v plné velikosti

oválná zapékací mísa 27cm - kameninová mísa na zapékání (ruční výroba)

Kameninová mísa na zapékání zeleniny, těstovin a jiných pokrmů. Lze využít také na pečení koláče nebo chleba. Mísa má oválný tvar. Ručně vyráběná - finišovaná na kruhu. Mísa má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.

Více informací

MISAZAPEKM27202306

Dostupnost: skladem

4 Produkty jsou na skladě

371,00 Kč


306,61 Kč bez DPH

» Přidat do mého seznamu přání

oválná zapékací mísa 27cm - kameninová mísa na zapékání


Rozměry formy (vnější):

délka 27cm, šířka 19cm, výška 5cm.

 

Postup výroby kameninových forem:

Zapékací mísa je vyrobená šikovným hrnčířem, který ji finišuje na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř mísu vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaná mísa musí několik týdnů vysychat a potom se 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí mísa pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a mísa se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota vysoko přesahuje 1000°C. Po vypalování se mísa nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až mísa vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.

Pokrmy zapékané v troubě nebo peci jsou na Valašsku pečené od nepaměti. Dříve byly mísy a formy v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.

 keramická díla - výroba kameninových forem a pekáčů, sádláků. Vysychaní kameninových forem..

hrnčíř - keramika točená na kruhu


Recept na mřížkový koláč:

600g polohrubé mouky, 1 žloutek, rybízová marmeláda, trochu rumu, 1dcl mléka, 1 vanilkový cukr, 150g krystalového cukru, kůra z půlky citrónu, 2/3 másla, 2/3 prášku do pečiva, 2 vejce.

Na těsto smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Do hmoty zamícháme vanilkový cukr a citrónovou kůru. Do těsta „vmačkáme“ lehce povolené máslo nakrájené na kostky. Když je v těstě lehce povolené máslo, těsto se lépe tvaruje a zpracovává, máslo nesmí být moc měkké. Přidáme vajíčka a podle potřeby mléko (ideální je přilévat ho po lžících). Vypracujeme polotuhé těsto pro lepší rozválení.

Z těsta odebereme asi dvě třetiny a vyválíme placku, kterou přesuneme na vymazaný pekáč. Namažeme marmeládou v souvislé vrstvě (nemusíme šetřit, nemělo by moc prosvítat těsto). Je výborné rybízovou marmeládu rozředit rumem. Ze zbytku těsta vyšuláme dlouhé válečky a ty klademe na marmeládu do tvaru mřížky. Těsto, které jde vidět potřeme žloutkem.

Mřížkový koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.

Koláč z kameninové formy. Recept na mřížkový koláč. Mřížkový koláč pečený v horkovzdušné troubě na 180°C.

Koláč z kameninové formy. Recept na mřížkový koláč. Mřížkový koláč pečený v horkovzdušné troubě na 180°C.

Jak pečovat o kameninovou formu:

- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.

Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.

Vzhledem k ruční výrobě, nemusí mít forma vždy ideálně oválný tvar.

Odstín glazury se může lišit.

PS: Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu).

 

Jak se zboží balí:

Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrénové odřezky a bublinkové fólie.

Balení zboží. Ukázka balíku.


Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrénem.

Balení zboží. Ukázka balíku.


Když je vše precizní, je zásilka připravená k expedici.

Balení sádláků, kmeninových forem a kameninových pekáčů. Příprava na odeslání zásilky.

 

V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".

ručně vyrobeno na Valašsku, označení zásilek Fajného Obchůdku.


Napište svůj názor

oválná zapékací mísa 27cm - kameninová mísa na zapékání (ruční výroba)

oválná zapékací mísa 27cm - kameninová mísa na zapékání (ruční výroba)

Kameninová mísa na zapékání zeleniny, těstovin a jiných pokrmů. Lze využít také na pečení koláče nebo chleba. Mísa má oválný tvar. Ručně vyráběná - finišovaná na kruhu. Mísa má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.

Napište svůj názor

Platební brána ComGate