oválná zapékací mísa 27cm - kameninová mísa na zapékání
Rozměry formy (vnější):
délka 27cm, šířka 19cm, výška 5cm.
Postup výroby kameninových forem:
Zapékací mísa je vyrobená šikovným hrnčířem, který ji finišuje na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř mísu vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaná mísa musí několik týdnů vysychat a potom se 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí mísa pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a mísa se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota vysoko přesahuje 1000°C. Po vypalování se mísa nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až mísa vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.
Pokrmy zapékané v troubě nebo peci jsou na Valašsku pečené od nepaměti. Dříve byly mísy a formy v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.


Recept na mřížkový koláč:
600g polohrubé mouky, 1 žloutek, rybízová marmeláda, trochu rumu, 1dcl mléka, 1 vanilkový cukr, 150g krystalového cukru, kůra z půlky citrónu, 2/3 másla, 2/3 prášku do pečiva, 2 vejce.
Na těsto smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Do hmoty zamícháme vanilkový cukr a citrónovou kůru. Do těsta „vmačkáme“ lehce povolené máslo nakrájené na kostky. Když je v těstě lehce povolené máslo, těsto se lépe tvaruje a zpracovává, máslo nesmí být moc měkké. Přidáme vajíčka a podle potřeby mléko (ideální je přilévat ho po lžících). Vypracujeme polotuhé těsto pro lepší rozválení.
Z těsta odebereme asi dvě třetiny a vyválíme placku, kterou přesuneme na vymazaný pekáč. Namažeme marmeládou v souvislé vrstvě (nemusíme šetřit, nemělo by moc prosvítat těsto). Je výborné rybízovou marmeládu rozředit rumem. Ze zbytku těsta vyšuláme dlouhé válečky a ty klademe na marmeládu do tvaru mřížky. Těsto, které jde vidět potřeme žloutkem.
Mřížkový koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.


Jak pečovat o kameninovou formu:
- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.
Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.
Vzhledem k ruční výrobě, nemusí mít forma vždy ideálně oválný tvar.
Odstín glazury se může lišit.
PS: Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu).
Jak se zboží balí:
Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrénové odřezky a bublinkové fólie.

Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrénem.

Když je vše precizní, je zásilka připravená k expedici.

V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".
