Fasuňk psaní

husak - kameninový pekáč na husu (ruční výroba) Zobrazit v plné velikosti

husak 2. jakost - kameninový pekáč na husu (ruční výroba)

Sleva z 1899Kč.
Kameninový pekáč na pečení husy a jiné drůbeže.
Ručně vyráběný, točený na hrnčířském kruhu. Před vložením husy do pekáče je ideální ji naporcovat. Pekáč má hnědou glazuru.Pekáč má kosmetickou vadu, které nemá vliv na funkci - viz. reálné foto v galerii. Lze  umývat v myčce. Další informace ve spodní části stránky.

Více informací

HUSMOS179_1579

Dostupnost: skladem

1 Produkt je na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

1 579,00 Kč

1 579,00 Kč za set

10 Ostatní výrobky ve stejné kategorii:

husak 2. jakost - kameninový pekáč na husu (ruční výroba)


Rozměry pekáče (vnější):

Celková délka (vč. uší) cca 42 až 46cm, celková výška 21cm, šířka cca 28cm.
Pekáč - délka (vč. uší) cca 42 až 46cm, celková výška 12cm, šířka cca 28cm.
Poklop - délka cca 44cm, celková šířka 25cm, výška cca 10cm.

Víko pekáče nemusí přesně doléhat na spodní část pekáče, nejedná se o vadu.

 

Doplňující informace:

Pekáč (spodní část) má několik prasklin v kamenině, které jsou zaglazované. Jedná se kosmetickou vadu, která nemá vliv na funkci (viz. fotogalerie).

Pekáč je velký, nelze zaslat přes Zásilkovnu.


Postup výroby kameninových pekáčů:

Pekáč je vyrobným šikovným hrnčířem, který jej točí na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř formu vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaná forma musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.

Pekáče nejrůznějších tvarů jsou na Valašsku od nepaměti. Dříve byly takovéto formy v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.

 keramická díla - výroba kameninových forem a pekáčů, sádláků. Vysychaní kameninových forem..


Recept na pečenou husu:

Husu si připravíme večer před pečením a dobře ji prosolíme. Přes noc ji necháme odpočívat v lednici. Na druhý den, před pečením, husu umyjeme v černém pivu (doporučuji rožnovského Čerta). Pokud je husa menší, do pekáče se vleze celá a v tom případě ji naplníme nakrájenými jablky (bez slupek, pecek a jadřince). Pokud je husa větší, musí se alespoň částečně rozporcovat a poté ji proložíme jablky. Nakonec posypeme kmínem a kmín nasypeme také do husy (v případě pečení v celku). Husu vložíme do pekáče, který lehce vymažeme sádlem. Když si bude husa hovět v pekáči, trochu ji polijeme černým pivem a popícháme vidličkou.

Troubu předehřejeme na 150°C a vložíme do ní pekáč s husou. Pečeme asi 4 hodiny v závislosti na velikosti husy. Husu průběžně podléváme vlastní šťávou a v druhé polovině pečení odklopíme poklop pekáče, slijeme asi polovinu tuku, husu otočíme a dopékáme. Před samotným finišem husu mašlovačkou zlehka opakovaně potřeme černým pivem tak, aby pivo nestékalo, ale odpařilo se a na huse zanechalo jen karamelovou stopu. Celou přípravu završíme 5 minutovým dopečením na 200°C. Potom husu přikryjeme poklopem pekáče a necháme ve vypnuté troubě dojít, z trouby ji vytáhneme až před servírováním.
Husu podáváme se zelím a knedlíkem (bramborovým nebo houskovým).


Jak pečovat o kameninovou formu:

- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.

Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.

PS: Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu).

 

Jak se zboží balí:

Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrénové odřezky a bublinkové fólie.

Balení zboží. Ukázka balíku.


Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrénem.

Balení zboží. Ukázka balíku.

 

Když je vše precizní, je zásilka připravená k expedici.

Balení sádláků, kmeninových forem a kameninových pekáčů. Příprava na odeslání zásilky.

 

 

V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".

ručně vyrobeno na Valašsku, označení zásilek Fajného Obchůdku.


Napište svůj názor

husak 2. jakost - kameninový pekáč na husu (ruční výroba)

husak 2. jakost - kameninový pekáč na husu (ruční výroba)

Sleva z 1899Kč.
Kameninový pekáč na pečení husy a jiné drůbeže.
Ručně vyráběný, točený na hrnčířském kruhu. Před vložením husy do pekáče je ideální ji naporcovat. Pekáč má hnědou glazuru.Pekáč má kosmetickou vadu, které nemá vliv na funkci - viz. reálné foto v galerii. Lze  umývat v myčce. Další informace ve spodní části stránky.

Napište svůj názor

Hotlajna

Naše zákaznícka linka je k dispozici od 9:00 do 17:00

Telefon:+420 728 407 528

Kontakt na naši zákaznickou linku