Fasuňk psaní

husak - kameninový pekáč na husu (ruční výroba) Zobrazit v plné velikosti

husak - kameninový pekáč na husu (ruční výroba)

Kameninový pekáč na pečení husy a jiné drůbeže. Ručně vyráběný, finišovaný na hrnčířském kruhu. Před vložením husy do pekáče je ideální ji naporcovat. Pekáč má hnědou glazuru. Lze  umývat v myčce. Další informace ve spodní části stránky. Pekáč je velký, nelze zaslat přes Zásilkovnu.

Více informací

HUSDUB399_1499

Dostupnost: skladem

2 Produkty jsou na skladě

1 499,00 Kč

1 499,00 Kč za set

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:

  • sádlák 1 litr - kameninový hrnec na sádlo (ruční výroba)

    sádlák 1...


    Kameninový sádlák s poklicí o objemu 1 litr....

  • sádlák 1 litr - kameninový hrnec na sádlo (ruční výroba)

    sádlák 1...


    Kameninový sádlák s poklicí o objemu 1 litr....

husak - kameninový pekáč na husu (ruční výroba)


Rozměry pekáče (vnější):

Celková délka (vč. uší) cca 42cm, celková výška 19cm, šířka cca 28cm.
Pekáč - délka (vč. uší) cca 42cm, celková výška 12cm, šířka cca 28cm.
Poklop - délka cca 40cm, celková šířka 25cm, výška cca 8cm.

Víko pekáče nemusí přesně doléhat na spodní část pekáče, nejedná se o vadu.

 

Postup výroby kameninových pekáčů:

Pekáč je vyrobným šikovným hrnčířem, který jej točí na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř formu vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaná forma musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.

Pekáče nejrůznějších tvarů jsou na Valašsku od nepaměti. Dříve byly takovéto formy v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.

 keramická díla - výroba kameninových forem a pekáčů, sádláků. Vysychaní kameninových forem..


Recept na pečenou husu:

Husu si připravíme večer před pečením a dobře ji prosolíme. Přes noc ji necháme odpočívat v lednici. Na druhý den, před pečením, husu umyjeme v černém pivu (doporučuji rožnovského Čerta). Pokud je husa menší, do pekáče se vleze celá a v tom případě ji naplníme nakrájenými jablky (bez slupek, pecek a jadřince). Pokud je husa větší, musí se alespoň částečně rozporcovat a poté ji proložíme jablky. Nakonec posypeme kmínem a kmín nasypeme také do husy (v případě pečení v celku). Husu vložíme do pekáče, který lehce vymažeme sádlem. Když si bude husa hovět v pekáči, trochu ji polijeme černým pivem a popícháme vidličkou.

Troubu předehřejeme na 150°C a vložíme do ní pekáč s husou. Pečeme asi 4 hodiny v závislosti na velikosti husy. Husu průběžně podléváme vlastní šťávou a v druhé polovině pečení odklopíme poklop pekáče, slijeme asi polovinu tuku, husu otočíme a dopékáme. Před samotným finišem husu mašlovačkou zlehka opakovaně potřeme černým pivem tak, aby pivo nestékalo, ale odpařilo se a na huse zanechalo jen karamelovou stopu. Celou přípravu završíme 5 minutovým dopečením na 200°C. Potom husu přikryjeme poklopem pekáče a necháme ve vypnuté troubě dojít, z trouby ji vytáhneme až před servírováním.
Husu podáváme se zelím a knedlíkem (bramborovým nebo houskovým).


Jak pečovat o kameninovou formu:

- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.

Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.

PS: Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu).

 

Jak se zboží balí:

Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrénové odřezky a bublinkové fólie.

Balení zboží. Ukázka balíku.


Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrénem.

Balení zboží. Ukázka balíku.

 

Když je vše precizní, je zásilka připravená k expedici.

Balení sádláků, kmeninových forem a kameninových pekáčů. Příprava na odeslání zásilky.

 

 

V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".

ručně vyrobeno na Valašsku, označení zásilek Fajného Obchůdku.


Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Napište svůj názor

husak - kameninový pekáč na husu (ruční výroba)

husak - kameninový pekáč na husu (ruční výroba)

Kameninový pekáč na pečení husy a jiné drůbeže. Ručně vyráběný, finišovaný na hrnčířském kruhu. Před vložením husy do pekáče je ideální ji naporcovat. Pekáč má hnědou glazuru. Lze  umývat v myčce. Další informace ve spodní části stránky. Pekáč je velký, nelze zaslat přes Zásilkovnu.

Napište svůj názor

Hotlajna

Naše zákaznícka linka je k dispozici od 9:00 do 17:00

Telefon:+420 728 407 528

Kontakt na naši zákaznickou linku