Fasuňk psaní

štrůdlovník - kameninový pekáč na štrůdl (ruční výroba) Zobrazit v plné velikosti

štrůdlovník - kameninový pekáč na štrůdl (ruční výroba)

Kameninový pekáč na pečení štrůdlů. Ručně vyráběný. Pekáč má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.

Více informací

STRUDLDUBVEL90_319

Dostupnost: skladem

2 Produkty jsou na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

319,00 Kč

319,00 Kč za ks

štrůdlovník - kameninový pekáč na štrůdl


Rozměry pekáče (vnější):

délka vč. uší 37cm, délka bez uší 30cm, šířka 15cm, výška od 1,5cm do 3,5cm.


Postup výroby kameninových forem a pekáčů:

Štrůdlová forma je vyrobená šikovným hrnčířem, který ji točí na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř formu vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaná forma musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.

Koláče (frgály, vdolky, štrůdly) jsou na Valašsku pečené od nepaměti. Dříve byly formy v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.

 keramická díla - výroba kameninových forem a pekáčů, sádláků. Vysychaní kameninových forem..

 

Recept na jablečný štrůdl

Jak se peče štrůdl na Valašsku? Na upečení jednoho jablečného závinu je potřeba následující.

 

Ingredience

250g nahrubo strouhaných jablek, 1 vanilkový cukr, 4 lžíce cukru, ½ lžičky skořice, trochu rozinek, 2 lžíce sekaných vlašských ořechů, strouhanka, 1 vaječný žloutek, listové těsto

 

Postup

Nastrouhaná jablka dáme do cedníku. Nad mísou z nich vymačkáme část šťávy, šťávu přelejeme do hrnku (později vypijeme, je výborná). Jablka z cedníku vložíme do mísy a smícháme s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy. Pokud se nám směs jeví hodně vodnatá, vsypeme strouhanku, promícháme a rozhodneme, zda je potřeba strouhanku ještě přisypávat. Připravíme si plát těsta, jeho okraje potřeme vaječným žloutkem (těsto lépe drží pospolu). Na těsto vysypeme jablečnou směs a rozprostřeme ji téměř po celé ploše (jablečnou směs neklademe až ke krajům). Směs na těstě posypeme vanilkovým cukrem a minimálně 2x zavineme. Těstem na druhém konci závin ukončíme. Spoje těsta a okraje potřeme vaječným žloutkem a okraje přeložíme a přitlačíme tak, aby se během pečení nerozvinuly.

Připravený štrůdl přeneseme na máslem vymazaný štrůdlovník a nakonec celou plochu štrůdlu potřeme vaječným žloutkem. Vidličkou propíchneme horní stanu štrůdlu na několika místech.

Vložíme do předehřáté trouby (ideálně horkovzdušné) na 180° a pečeme přibližně 35 minut.

Po upečení necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Jablečný závin, jablečný štrůdl, recept na štrůdl prečený na kameninovém tácu (štrůdlovníku).


Jak pečovat o kameninovou formu:

- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.

 Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.

Vzhledem k ruční výrobě, nemusí mít forma vždy ideálně kruhový tvar.

PS: Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu).

 

Jak se zboží balí:

Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrénové odřezky a bublinkové fólie.

Balení zboží. Ukázka balíku.

 

Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrénem.

Balení zboží. Ukázka balíku.

 

 Když je vše precizní, je zásilka připravená k expedici.

Balení sádláků, kmeninových forem a kameninových pekáčů. Příprava na odeslání zásilky.

 

 V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".

ručně vyrobeno na Valašsku, označení zásilek Fajného Obchůdku.


Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Napište svůj názor

štrůdlovník - kameninový pekáč na štrůdl (ruční výroba)

štrůdlovník - kameninový pekáč na štrůdl (ruční výroba)

Kameninový pekáč na pečení štrůdlů. Ručně vyráběný. Pekáč má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.

Napište svůj názor