Fasuňk psaní

pekáč nejen na buchty - kameninová forma na pečení (ruční výroba) Zobrazit v plné velikosti

pekáč nejen na buchty - kameninový pekáč (ruční výroba)

Kameninový pekáč vhodný na maso nebo buchty. Ručně vyráběný.
Pekáč má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce.
Pekáč lze nechat vyrobit také v modré a bílé glazuře. V tomto případě je vždy zboží na objednávku s cca 3 týdení čekací dobou. V případě změny barvy glazury nás při objednávce informujte. Více informací ve spodní části stránky.

 

Více informací

PEKAC32p189r_589

Dostupnost: skladem

3 Produkty jsou na skladě

589,00 Kč

589,00 Kč za ks

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:

pekáč - kameninový pekáč


Rozměry pekáče (vnější):

34cm (s ušima 37cm) x 23,5cm, výška 8,5cm.

 

Postup výroby kameninových pekáčů a forem:

Pekáč je vyrobený mistrovou ve svém oboru. Paní keramička ho tvoří z kvalitní keramické terakoty, polotovar formy musí několik týdnů vysychat a následně se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se jen holá hlína při teplotách nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.

Formy na buchty a pekáče  jsou na Valašsku používané od nepaměti. Dříve byly formy v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.

 keramická díla - výroba kameninových forem a pekáčů, sádláků. Vysychaní kameninových forem..


Recept na poctivé honzovy buchty (české buchty):

0,4kg hladké mouky, 0,4kg polohrubé mouky, 0,5lit. mléka, 1 kostka droždí, 3 polévkové lžíce cukru, 3 vejce, 100g povoleného másla, 2 špetky soli, trochu oleje (na potírání buchet), povidla (nejlépe poctivá domácí).

Z vlažného mléka, trochy cukru a kvasnic uděláme kvásek. V míse smícháme všechny ingredience a nakonec vlijeme kvásek. Hněteme těsto, až se nelepí na stěny mísy a necháme ho kynout. Po 45 minutách těsto párkrát prohněteme (stačí promačkat v míse) a necháme znovu kynout. Po vykynutí těsto na vále rozdělíme. Uděláme tak 30 malých hrudek. Z hrudek uděláme placky (stačí roztáhnout rukama) a na střed dáváme povidla. Těsto uzavřeme, vyrobíme honzovu buchtu, a uložíme ji na vymazaný pekáč, každou buchtu ještě důkladně potřeme olejem. Po zaplnění pekáče necháme buchty aspoň chvíli odpočívat. Pečeme při teplotě 180°C přibližně 35 minut. Po upečení a vyndání z pekáče buchty ještě pocukrujeme.

Ve formě lze upéct např. i bublaninu nebo kuře, sekanou nebo jiné dobroty.Kameninový pekáč. České buchty z kameninového pekáče.

Jak pečovat o kameninovou formu:

- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.

Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.

Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu).

 

Jak se zboží balí:

Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrénové odřezky a bublinkové fólie.

Balení zboží. Ukázka balíku.


Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrénem.

Balení zboží. Ukázka balíku.


Když je vše precizní, je zásilka připravená k expedici.

Balení sádláků, kmeninových forem a kameninových pekáčů. Příprava na odeslání zásilky.

 

V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".

ručně vyrobeno na Valašsku, označení zásilek Fajného Obchůdku.


 

Napište svůj názor

pekáč nejen na buchty - kameninový pekáč (ruční výroba)

pekáč nejen na buchty - kameninový pekáč (ruční výroba)

Kameninový pekáč vhodný na maso nebo buchty. Ručně vyráběný.
Pekáč má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce.
Pekáč lze nechat vyrobit také v modré a bílé glazuře. V tomto případě je vždy zboží na objednávku s cca 3 týdení čekací dobou. V případě změny barvy glazury nás při objednávce informujte. Více informací ve spodní části stránky.

 

Napište svůj názor

Hotlajna

Naše zákaznícka linka je k dispozici od 9:00 do 17:00

Telefon:+420 728 407 528

Kontakt na naši zákaznickou linku