Fasuňk psaní

hranatá forma na chleba - kameninová forma na pečení (ruční výroba) Zobrazit v plné velikosti

hranatá forma na chleba - kameninová forma na chleba (ruční výroba)

Kameninová forma na pečení - tvar hranatého bochníku. Ručně vyráběná.
Forma má hnědou glazuru, je výborná také na aspik.
Formu lze nechat vyrobit také v modré a bílé glazuře. V tomto případě je vždy zboží na objednávku s cca 3 týdení čekací dobou. V případě změny barvy glazury nás při objednávce informujte. Více informací ve spodní části stránky.

 


Více informací

CHLEBAHRANAZDOB199_549

Dostupnost: skladem

2 Produkty jsou na skladě

499,00 Kč

549,00 Kč za ks

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:

  • bageta - kameninová forma na bagety (ruční výroba)

    bageta -...


    Kameninová forma na pečení - tvar bagety....

  • sádlák 1 litr - kameninový hrnec na sádlo (ruční výroba)

    sádlák 1...


    Kameninový sádlák s poklicí o objemu 1 litr....

hranatá forma na chleba - kameninová forma na chleba

 

Rozměry formy (vnější):

horní hrana - cca 28,5 (33cm s ušima) x 17,5cm. Výška 10,5cm. Objem 2,6 litrů.


Postup výroby kameninových forem:

Forma na chleba je vyrobená mistrovou ve svém oboru. Paní keramička ji "plácá" z prvotřídní hrnčířské terakoty, polotovar formy musí několik týdnů vysychat a následně se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se jen holá hlína při teplotách nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.

Formy na chleba jsou na Valašsku používané od nepaměti. Dříve byly chlebovky v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.

 keramická díla - výroba kameninových forem a pekáčů, sádláků. Vysychaní kameninových forem..

 

Recept na valašský chleba:

2 hrnky hladké mouky, 2 hrnky špaldovy mouky nebo žitné mouky, 1/2 sáčku sušeného droždí, 2 lžičky kmínu, 5 špetek soli, asi 2 hrnky vody, 1 lžíce octa.

Vše spojíme a nakonec přidáme vodu, těsto dáme do mísy a zakryjeme utěrkou. Těsto se musí nechat odpočinout. Ideální je připravit těsto večer a ráno péct.

Ráno těsto vytáhneme z mísy, znovu prohněteme, necháme 15 minut odpočívat.  Těsto poválíme (párkrát obrátíme) a necháme odpočívat ještě půl hodiny (těsto znovu zakryjeme utěrkou).  Necháme rozehřát troubu na 220°C a těsto dáme do formy. Pečeme 35 minut a pak teplotu snížíme na 170°C a dalších 30 minut chléb necháme „dojít“.


Jak pečovat o kameninovou formu:

- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.

Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu).

Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.

Jelikož je forma vyráběna ručně, nemusí být vždy idálně rovný horní okraj (forma nemusí mít půdorys dokonale obdélníkový). 

 

Jak se zboží balí:

Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrénové odřezky a bublinkové fólie.

Balení zboží. Ukázka balíku.

 

Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrénem.

Balení zboží. Ukázka balíku.

 

Když je vše precizní, je zásilka připravená k expedici.

Balení sádláků, kmeninových forem a kameninových pekáčů. Příprava na odeslání zásilky.

 

 V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".

ručně vyrobeno na Valašsku, označení zásilek Fajného Obchůdku.


Napište svůj názor

hranatá forma na chleba - kameninová forma na chleba (ruční výroba)

hranatá forma na chleba - kameninová forma na chleba (ruční výroba)

Kameninová forma na pečení - tvar hranatého bochníku. Ručně vyráběná.
Forma má hnědou glazuru, je výborná také na aspik.
Formu lze nechat vyrobit také v modré a bílé glazuře. V tomto případě je vždy zboží na objednávku s cca 3 týdení čekací dobou. V případě změny barvy glazury nás při objednávce informujte. Více informací ve spodní části stránky.

 


Napište svůj názor

Hotlajna

Naše zákaznícka linka je k dispozici od 9:00 do 17:00

Telefon:+420 728 407 528

Kontakt na naši zákaznickou linku