Fasuňk psaní

buchtovník - kameninová forma na pečení (ruční výroba) Zobrazit v plné velikosti

buchtovník - kameninová forma na buchty (ruční výroba)

Kameninová forma na pečení. Ruční výroba. Vzor hvězdička nebo květinka, vzory nelze volit.
Forma má hnědou glazuru. Lze mýt v myčce.
Formu lze nechat vyrobit také v modré a bílé glazuře. V tomto případě je vždy zboží na objednávku s cca 3 týdení čekací dobou. V případě změny barvy glazury nás při objednávce informujte. Více informací ve spodní části stránky.


Více informací

BUCHTOV179_679

Dostupnost: skladem

1 Produkt je na skladě

679,00 Kč

679,00 Kč za ks

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:

  • bábovka prům. 22cm - kameninová forma na bábovku (ruční výroba)

    bábovka...


    Kameninová forma na pečení - tvar bábovky....

  • vánočka - kameninová forma na vánočku (ruční výroba)

    vánočka -...


    Kameninová forma na pečení - tvar vánočka (více...

buchtovník - kameninová forma na buchty


Rozměry formy (vnější):

37cm x 28cm x 5cm.

 

Postup výroby kameninových forem:


Forma na buchty
je vyrobený mistrovou ve svém oboru. Paní keramička ji "plácá" z prvotřídní hlíny, polotovar formy musí několik týdnů vysychat a následně se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se jen holá hlína při teplotách nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.

Formy na buchty jsou na Valašsku používané od nepaměti. Dříve byly buchtovníky v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.

 keramická díla - výroba kameninových forem a pekáčů, sádláků. Vysychaní kameninových forem..


Recept na valašský perník:

400g hladké mouky, 200g cukru krupice, trocha sody, prášek do perníku, 4 lžíce kakaa, 3/4 másla, 2 hrnky mléka, 3 celá vejce. Vypracujeme těsto polotuhé konzistence a vylijeme do formy. Pečeme při teplotě cca 180°C asi 40 minut. Po zchladnutí perník vyklopíme z formy, podélně rozkrojíme na 2 pláty a potřeme kyselou marmeládou (např. červený rybíz, višně).
Na ozdobu se používá moučkový cukr.


Jak pečovat o kameninovou formu:

- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.

Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.

Zdobení vnějších částí formy je pouze ilustrativní, obrazce se mohou lišit, někdy na formě zdobení chybí.

Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu).

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Napište svůj názor

buchtovník - kameninová forma na buchty (ruční výroba)

buchtovník - kameninová forma na buchty (ruční výroba)

Kameninová forma na pečení. Ruční výroba. Vzor hvězdička nebo květinka, vzory nelze volit.
Forma má hnědou glazuru. Lze mýt v myčce.
Formu lze nechat vyrobit také v modré a bílé glazuře. V tomto případě je vždy zboží na objednávku s cca 3 týdení čekací dobou. V případě změny barvy glazury nás při objednávce informujte. Více informací ve spodní části stránky.


Napište svůj názor

Hotlajna

Naše zákaznícka linka je k dispozici od 9:00 do 17:00

Telefon:+420 728 407 528

Kontakt na naši zákaznickou linku