Odběr novinek

forma na sekanou - kameninová forma na pečení (ruční výroba) Zobrazit v plné velikosti

sekaná - kameninová forma na pečení (ruční výroba)

Kameninová forma na pečení sekané. Ručně vyráběná.
Forma má hnědou glazuru. Forma je výborná také na pečení malého chleba nebo na aspik.
Formu lze nechat vyrobit také v modré a bílé glazuře. V tomto případě je vždy zboží na objednávku s cca 3 týdení čekací dobou. V případě změny barvy glazury nás při objednávce informujte. Více informací ve spodní části stránky.

 

Více informací

SEK100_449

Dostupnost: skladem

1 Produkt je na skladě

449,00 Kč

449,00 Kč za ks

Rozměry (vnější): horní hrany - cca 25cm (30cm s ušima) x 15cm. Výška 8cm. 

Forma má cca 1cm nad dnem 4 otvory na odtékání vytopené mastnoty. Část mastnoty zůstává ve formě, sekaná se nepeče na sucho, zbytek odteče do plechu, který je potřeba dát pod formu.

Forma na pečenou sekanou je vyrobená mistrovou ve svém oboru. Paní keramička ji "plácá" z prvotřídní hrnčířské terakoty, polotovar formy musí několik týdnů vysychat a následně se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se jen holá hlína při teplotách nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.

Formy na pečení "kde čeho" jsou na Valašsku používané od nepaměti. Dříve byly tyto formy v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.

 

Vaškova sekaná – recept:


Ingredience:

2 vejce , 3 lžíce majoránky, 500g mletého hovězího massa, 4 menší stroužky česneku, 6 lžic strouhanky, 500g mletého vepřového bůčku, 3 lžičky soli, 1 velká cibule

 

Postup přípravy

Cibuli nakrájíme na jemno a lehce osmažíme na menším množství tuku. Troubu si předehřejeme na 200 °C.

Do mísy dáme všechno maso. Vsypeme mezi prsty rozmělněnou majoránku, sůl, vejce, prolisovaný česnek a osmaženou cibulku. Vše smícháme a přisypáváme strouhanku tak, aby se směs nelepila na ruce.

Masovou směs přendáme do formy, kterou jsme předtím vymazali sádlem. Dno formy potřeme sádlem trochu víc. Formu můžeme vložit do trouby péct. Pečeme bez zakrývání asi 80 minut (čas je individuální) za občasného polévání výpekem a případného dolévání vody do formy. Sekaná musí na povrchu zhnědnout.

Sekanou servírujeme s bramborovou kaší a sterilizovaným okurkem.


O formu je třeba pečovat s láskou, jak na to, ukáže následující návod.

- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.

Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu).

Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.

Zdobení formy se může lišit od ukázky ve fotogalerii.

Jelikož je forma vyráběna ručně, nemusí být vždy idálně rovný horní okraj (forma nemusí mít půdorys dokonale obdélníkový).

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Napište svůj názor

sekaná - kameninová forma na pečení (ruční výroba)

sekaná - kameninová forma na pečení (ruční výroba)

Kameninová forma na pečení sekané. Ručně vyráběná.
Forma má hnědou glazuru. Forma je výborná také na pečení malého chleba nebo na aspik.
Formu lze nechat vyrobit také v modré a bílé glazuře. V tomto případě je vždy zboží na objednávku s cca 3 týdení čekací dobou. V případě změny barvy glazury nás při objednávce informujte. Více informací ve spodní části stránky.

 

Napište svůj názor