Fasuňk psaní

kulatá forma na chleba - kameninová forma na pečení (ruční výroba) Zobrazit v plné velikosti

mísa na chleba - kameninová forma na pečení (ruční výroba)

Kameninová forma na pečení - tvar kulatého chleba. Ručně vyráběná.
Forma má hnědou glazuru, lze umývat v myčce.
Vzhledem k velikosti formy a ruční výrobě, nemusí mít forma vždy ideálně kulatý tvar. Barva nemusí být vždy zcela identická. Více informací ve spodní části stránky.

Více informací

CHLEBDUBKULA_379

Dostupnost: skladem

2 Produkty jsou na skladě

379,00 Kč

379,00 Kč za ks

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:

  • bábovka Zdeňova prům. 22,5cm - kameninová forma na bábovku (ruční výroba)

    bábovka...


    Kameninová forma na pečení - tvar bábovky....

  • bagetovník  - kameninová forma na bagety (ruční výroba)

    bagetovník...


    Kameninová forma na pečení - bagetovník - 5...

mísa na chleba - kameninová forma na pečení


Rozměry vnější (vnější): 

průměr: 28cm, výška: 12cm.  Objem 3 litry.


Postup výroby kameninových forem:

Chlebovka je vyrobená šikovným hrnčířem, který jí točí na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř formu vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaný hrnec musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí hrnec pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a hrnec se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se hrnce nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až hrnec vychladne, je připravený na distribuci k zákazníkovi.

Formy na chleba jsou na Valašsku používané od nepaměti. Dříve byly chlebovky v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.

 keramická díla - výroba kameninových forem a pekáčů, sádláků. Vysychaní kameninových forem..


Recept na valašský chleba:

2 hrnky hladké mouky, 2 hrnky špaldové mouky nebo žitné mouky, 1/2 sáčku sušeného droždí, 2 lžičky kmínu, 5 špetek soli, asi 2 hrnky vody, 1 lžíce octa.

Vše spojíme a nakonec přidáme vodu, těsto dáme do mísy a zakryjeme utěrkou. Těsto se musí nechat odpočinout. Ideální je připravit těsto večer a ráno péct.

Ráno těsto vytáhneme z mísy, znovu prohněteme, necháme 15 minut odpočívat.  Těsto poválíme (párkrát obrátíme) a necháme odpočívat ještě půl hodiny (těsto znovu zakryjeme utěrkou).  Necháme rozehřát troubu na 230°C a těsto dáme do formy. Pečeme 35 minut a pak teplotu snížíme na 170°C a dalších 30 minut chléb necháme „dojít“.

 Chleba z kameninové formy. Recept na chleba. Chleba pečený v horkovzdušné troubě na 220°C.

 Chleba z kameninové formy. Recept na chleba. Chleba pečený v horkovzdušné troubě na 220°C.

 

Jak pečovat o kameninovou formu:

- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.

Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.

Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu).

 

Jak se zboží balí:

Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrénové odřezky a bublinkové fólie.

Balení sádláků, kmeninových forem a kameninových pekáčů. Příprava na odeslání zásilky.


Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrénem.

Balení sádláků, kmeninových forem a kameninových pekáčů. Příprava na odeslání zásilky.

 

 Když je vše precizní, je zásilka připravená k expedici.

Balení sádláků, kmeninových forem a kameninových pekáčů. Příprava na odeslání zásilky.


V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".

ručně vyrobeno na Valašsku, označení zásilek Fajného Obchůdku.


Napište svůj názor

mísa na chleba - kameninová forma na pečení (ruční výroba)

mísa na chleba - kameninová forma na pečení (ruční výroba)

Kameninová forma na pečení - tvar kulatého chleba. Ručně vyráběná.
Forma má hnědou glazuru, lze umývat v myčce.
Vzhledem k velikosti formy a ruční výrobě, nemusí mít forma vždy ideálně kulatý tvar. Barva nemusí být vždy zcela identická. Více informací ve spodní části stránky.

Napište svůj názor