Fasuňk psaní

koláč / pizza prům. 26cm  2. jakost - kameninová forma na pečení (ruční výroba) Zobrazit v plné velikosti

koláč / pizza prům. 26cm 2. jakost - kameninová forma na pečení (ruční výroba)

Sleva z 249Kč.
Kameninová forma na pečení koláče nebo pizzy - 2. jakost.
  Ručně vyráběná - točená na kruhu. Forma má kosmetickou vadu, která nemá vliv na funkci - viz. reálné foto v galerii. Forma má světlou glazuru s hnědou vnější stranou. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.

Více informací

KOLACDU2674_149

Dostupnost: Tento produkt již není na skladě


Informujte mě, až bude k dispozici

149,00 Kč

149,00 Kč za ks

8 Ostatní výrobky ve stejné kategorii:

Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také:

  • sádlák 1 litr - kameninový hrnec na sádlo (ruční výroba)

    sádlák 1...


    Kameninový sádlák s poklicí o objemu 1 litr....

koláč / pizza prům. 26cm 2. jakost - kameninová forma na pečení


Rozměry formy (vnější):

průměr 26cm, výška 3,5cm (výška vnitřní 2,5cm). Šířka vč. ucha 28cm.

 

Doplňující informace:

Forma má jen jedno ucho. Druhé je uražené přímo u formy v důsledku neoparné manipulace. Lomy jsou zabroušené, nemá ostré hrany. Jedná se o kosmetickou vadu, která nemá vliv na funkci (viz. fotogalerie).


Postup výroby kameninových forem:

Koláčová forma je vyrobená šikovným hrnčířem, který ji točí na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř formu vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaná forma musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.

Koláče (frgály, vdolky) jsou na Valašsku pečené od nepaměti. Dříve byly formy v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.

 keramická díla - výroba kameninových forem a pekáčů, sádláků. Vysychaní kameninových forem..


Recept na mřížkový koláč:

600g polohrubé mouky, 1 žloutek, rybízová marmeláda, trochu rumu, 1dcl mléka, 1 vanilkový cukr, 150g krystalového cukru, kůra z půlky citrónu, 2/3 másla, 2/3 prášku do pečiva, 2 vejce.

Na těsto smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Do hmoty zamícháme vanilkový cukr a citrónovou kůru. Do těsta „vmačkáme“ lehce povolené máslo nakrájené na kostky. Když je v těstě lehce povolené máslo, těsto se lépe tvaruje a zpracovává, máslo nesmí být moc měkké. Přidáme vajíčka a podle potřeby mléko (ideální je přilévat ho po lžících). Vypracujeme polohuhé těsto pro lepší rozválení.

Z těsta odebereme asi dvě třetiny a vyválíme placku, kterou přesuneme na vymazaný pekáč. Namažeme marmeládou v souvislé vrstvě (nemusíme šetřit,  nemělo by moc prosvítat těsto). Je výborné rybízovou marmeládu rozředit rumem. Ze zbytku těsta vyšuláme dlouhé válečky a ty klademe na marmeládu do tvaru mřížky. Těsto, které jde vidět potřeme žloutkem.

Mřížkový koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.

Koláč z kameninové formy. Recept na mřížkový koláč. Mřížkový koláč pečený v horkovzdušné troubě na 180°C.

Koláč z kameninové formy. Recept na mřížkový koláč. Mřížkový koláč pečený v horkovzdušné troubě na 180°C.

Jak pečovat o kameninovou formu:

- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.

 

Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.

Vzhledem k ruční výrobě, nemusí mít forma vždy ideálně kruhový tvar.

PS: Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu).

 

Jak se zboží balí:

Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrénové odřezky a bublinkové fólie.

Balení zboží. Ukázka balíku.

 

Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrénem.

Balení zboží. Ukázka balíku.

 

Když je vše precizní, je zásilka připravená k expedici.

Balení sádláků, kmeninových forem a kameninových pekáčů. Příprava na odeslání zásilky.

 

 

V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".

ručně vyrobeno na Valašsku, označení zásilek Fajného Obchůdku.


Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Napište svůj názor

koláč / pizza prům. 26cm  2. jakost - kameninová forma na pečení (ruční výroba)

koláč / pizza prům. 26cm 2. jakost - kameninová forma na pečení (ruční výroba)

Sleva z 249Kč.
Kameninová forma na pečení koláče nebo pizzy - 2. jakost.
  Ručně vyráběná - točená na kruhu. Forma má kosmetickou vadu, která nemá vliv na funkci - viz. reálné foto v galerii. Forma má světlou glazuru s hnědou vnější stranou. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.

Napište svůj názor