Fasuňk psaní

koláč / pizza prům. 32cm  2. jakost - kameninová forma na pečení (ruční výroba) Zobrazit v plné velikosti

koláč / pizza prům. 32cm 2. jakost - kameninová forma na pečení (ruční výroba)

Sleva z 289Kč.
Kameninová forma na pečení koláče nebo pizzy - 2. jakost.
  Ručně vyráběná - točená na kruhu. Forma má kosmetickou vadu, která nemá vliv na funkci - viz. reálné foto v galerii. Forma má světlou glazuru. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.

Více informací

KOLACDU3299_199

Dostupnost: skladem

1 Produkt je na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

199,00 Kč

199,00 Kč za ks

8 Ostatní výrobky ve stejné kategorii:

koláč / pizza prům. 32cm 2. jakost - kameninová forma na pečení


Rozměry formy (vnější):

průměr 32cm, výška 3,5cm (výška vnitřní 2,5cm). Šířka vč. uší 37cm.

 

Doplňující informace:

Forma má prasklinu na svém okraji, jedná se o kosmetickou vadu, která nemá vliv na funkci (viz. fotogalerie).


Postup výroby kameninových forem:

Koláčová forma je vyrobená šikovným hrnčířem, který ji točí na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř formu vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaná forma musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.

Koláče (frgály, vdolky) jsou na Valašsku pečené od nepaměti. Dříve byly formy v různých podobách a tvarech součástí každé valašské chalupy.

 keramická díla - výroba kameninových forem a pekáčů, sádláků. Vysychaní kameninových forem..


Recept na mřížkový koláč:

600g polohrubé mouky, 1 žloutek, rybízová marmeláda, trochu rumu, 1dcl mléka, 1 vanilkový cukr, 150g krystalového cukru, kůra z půlky citrónu, 2/3 másla, 2/3 prášku do pečiva, 2 vejce.

Na těsto smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Do hmoty zamícháme vanilkový cukr a citrónovou kůru. Do těsta „vmačkáme“ lehce povolené máslo nakrájené na kostky. Když je v těstě lehce povolené máslo, těsto se lépe tvaruje a zpracovává, máslo nesmí být moc měkké. Přidáme vajíčka a podle potřeby mléko (ideální je přilévat ho po lžících). Vypracujeme polohuhé těsto pro lepší rozválení.

Z těsta odebereme asi dvě třetiny a vyválíme placku, kterou přesuneme na vymazaný pekáč. Namažeme marmeládou v souvislé vrstvě (nemusíme šetřit,  nemělo by moc prosvítat těsto). Je výborné rybízovou marmeládu rozředit rumem. Ze zbytku těsta vyšuláme dlouhé válečky a ty klademe na marmeládu do tvaru mřížky. Těsto, které jde vidět potřeme žloutkem.

Mřížkový koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.

Koláč z kameninové formy. Recept na mřížkový koláč. Mřížkový koláč pečený v horkovzdušné troubě na 180°C.

Koláč z kameninové formy. Recept na mřížkový koláč. Mřížkový koláč pečený v horkovzdušné troubě na 180°C.

Jak pečovat o kameninovou formu:

- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.

 

Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.

Vzhledem k ruční výrobě, nemusí mít forma vždy ideálně kruhový tvar.

PS: Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu).

 

Jak se zboží balí:

Pro balení kameninových výrobků i jiného zboží se používají převážně polystyrénové odřezky a bublinkové fólie.

Balení zboží. Ukázka balíku.

 

Vše je důkladně zabaleno a krabice poctivě vyplněny polystyrénem.

Balení zboží. Ukázka balíku.

 

Když je vše precizní, je zásilka připravená k expedici.

Balení sádláků, kmeninových forem a kameninových pekáčů. Příprava na odeslání zásilky.

 

 

V Obchůdku jsou k prodeji pouze kvalitní a téměř výhradně ručně vyráběné produkty, které jsou na zásilkách hrdě označovány textem "ručně vyrobeno na Valašsku".

ručně vyrobeno na Valašsku, označení zásilek Fajného Obchůdku.


Napište svůj názor

koláč / pizza prům. 32cm  2. jakost - kameninová forma na pečení (ruční výroba)

koláč / pizza prům. 32cm 2. jakost - kameninová forma na pečení (ruční výroba)

Sleva z 289Kč.
Kameninová forma na pečení koláče nebo pizzy - 2. jakost.
  Ručně vyráběná - točená na kruhu. Forma má kosmetickou vadu, která nemá vliv na funkci - viz. reálné foto v galerii. Forma má světlou glazuru. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.

Napište svůj názor

Hotlajna

Naše zákaznícka linka je k dispozici od 9:00 do 17:00

Telefon:+420 728 407 528

Kontakt na naši zákaznickou linku