Odběr novinek

marocký hrnec (tajin) - ruční výroba Zobrazit v plné velikosti

marocký hrnec - tajin 2. jakost (ruční výroba)

Sleva z 899Kč. Tajin 2. jakost je dvoudílný kameninový hrnec na pečení, ručně vyráběný - točený na kruhu. Spodní část lze užívat i samostatně např. jako pekáč nebo formu na koláč. Tajin má drobný odštíplý kousek na horním okraji pekáče - viz. reálné foto v galerii (jen estetická vada). Hrnec má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.

Více informací

TAJIN2J80800_599

Dostupnost: skladem

1 Produkt je na skladě

Upozornění: poslední kus skladem!

599,00 Kč

9 Ostatní výrobky ve stejné kategorii:

 Rozměry (vnější):
Celková délka (vč. uší) 32cm, celková výška 23,5cm.
Poklice - průměr spodní strany 28cm, průměr horní části 5 až 8 cm.

Spodek - průměr cca 30cm, výška 6cm.

Marocký hrnec (tajin, tažín, tadžin) je kameninová nádoba, která má svůj původ na severu Afriky.

Nádoba tažín se na povrchu upravuje nejčastěji glazováním. Může i nemusí být zdobená. Hrnec má 2 částí – kruhovou spodní část s rovným dnem a vyššími okraji a horní část, kterou je vysoká poklice kónického tvaru.

Tvar tajinu simuluje funkci pece, pokrm se tak mnohem lépe připraví a má specifickou chuť. Díky kónické poklici působí na připravované potraviny rovnoměrně rozložené sálavé teplo, což je pro pokrm doslova rajská hudba.

Z připravovaných surovin stoupá pára, která na poklici tadžinu kondenzuje a stéká zpět na pokrm. Ten pak nevysychá, není potřeba jej podlévat a připravované suroviny jsou spíš dušené než pečené.

Marocký hrnec je znovu objevený starodávný zázrak, který má v gastronomii široké uplatnění. Spolu s ním si pořídíte kus severoafrické minulosti, přítomnosti a budocnosti. Připravují se v něm nejrůznější masa (hovězí, skopové, vepřové, drůbeží, ryby, …) spolu se zeleninou a kořením, tzv. vše v jednom hrnci. Ideální je pečení v troubě delší dobu na nižší teplotu.

Původně se v tažínu připravovaly pokrmy na dřevěném uhlí venkovních ohnišť. Typickému marockému pokrmu se říká tajin, ten dal název i hrnci. V marockém hrnci lze připravovat severoafrickou gastro specialitu, ale je vhodný také k netradiční přípravě drůbežího, vepřového nebo hovězího masa. Může tak posloužit jako náhrada za klasický pekáč.

Recept na tajin:

½ kg jehněčího (nebo hovězího) plecka

• 2 větší cibule

• 3 velké stroužky česneku

• 3 střední mrkve

• 5 velkých brambor

1 paprika

10 lžic červené čočky

1 lžíce cukru

• 3 spařená, loupaná a nakrájená rajčata

1 hrst sušených oliv

1 lžička strouhaného zázvoru

1 hrst sušených švestek

1 litr vývaru (ideálně hovězího)

• 1 lžíce oleje (nejlépe olivového)

sůl a mletý pepř


Nezbytné ingredience:

½ lžičky rozdrcených semínek fenyklu

½ lžičky rozdrceného římského kmínu

½ lžičky rozdrcených semínek kardamomu

½ lžičky mleté kurkumy

½ lžičky mleté skořice

½ lžičky sušeného chilli (pokud chcete jemnou variantu, nahraďte mletou sladkou paprikou)

Koření na tajin lze přímo koupit.

POSTUP:

Maso nakrájíme na kousky (kostky nebo nudličky), smícháme s olejem a kořením. Necháme 12 hodin odležet (ideálně přes noc).

Na pánvi si rychle orestujeme česnek, cibuli, papriku a mrkev. Použijeme olivový olej.

Vše přelejeme do tažínu, přidáme odleželé maso, čočku, olivy, rajčata, zázvor, švestky, cukr a zalijte hovězím vývarem.

Při teplotě cca 120° pečeme asi 3 hodiny (můžeme i méně - do změknutí masa), potom přidáme na kousky (nebo kusy) nakrájené brambory, promícháme a dopékáme ještě třičtvrtě hodiny.

Nakonec osolíme, opepříme, přidáme cukr a vše důkladně promícháme.

Jídlo zapíjíme slazeným silným mátovým čajem připraveným z čerstvé máty.


Pekáč je vyrobý šikovným hrnčířem, který jej točí na kruhu ve své valašské dílně. Pan hrnčíř formu vyrábí z kvalitní hlíny, rozpracovaná forma musí několik týdnů vysychat a potom se minimálně 2x vypaluje. První vypalování je bez glazury, vypaluje se holá hlína při teplotě nad 900°C. Po prvním pálení musí forma pomalu chladnout, pozvolné ochlazování ze začátku probíhá ve vypnuté, neotevřené peci. Když teplota klesne na pár desítek stupňů, vyndává se z pece, nechá se úplně vychladnout a potom je možné ve výrobním procesu pokračovat. Nanáší se glazura a forma se opět nechá vysychat (proces vysychání je už relativně krátký, nejedná se o týdny). Po vyschnutí přichází druhé vypalování, tentokrát teplota přesahuje 1000°C. Po mnoha hodinovém vypalování se forma nechává opět pomalu vychladnout. Proces vychlazování je stejný jako po prvním pálení. Až forma vychladne, je připravena na distribuci k zákazníkovi.

O formu je třeba pečovat s láskou, jak na to, ukáže následující návod.
- formy se můžou umývat v myčce, umyvadle nebo ve dřezu,
- formy neumývat drátěnkou, ani nedrhnout pískovými čisticími prostředky,
- formy nevystavujte prudkým tepelným změnám, forma může prasknout!
- o formu se starejte s láskou, hezky o ni pečujte.

Pokud forma není skladem, nechá se vyrobit. Uvedená čekací doba může být o pár dnů delší.

PS: Případné drobné nedokonalosti v barvě glazury nebo tvaru NEjsou závadou (jedná se o ruční výrobu).





 

 

Zatím nebyl přidán žádný komentář. Můžete být první...

Napište svůj názor

marocký hrnec - tajin 2. jakost (ruční výroba)

marocký hrnec - tajin 2. jakost (ruční výroba)

Sleva z 899Kč. Tajin 2. jakost je dvoudílný kameninový hrnec na pečení, ručně vyráběný - točený na kruhu. Spodní část lze užívat i samostatně např. jako pekáč nebo formu na koláč. Tajin má drobný odštíplý kousek na horním okraji pekáče - viz. reálné foto v galerii (jen estetická vada). Hrnec má hnědou glazuru. Lze umývat v myčce. Více informací ve spodní části stránky.

Napište svůj názor